Hujšanje Zdrava in fit

Detoks in postenje

Detoks in postenje sicer nista sopomenki, sta pa v tesni povezavi drug z drugim. Oboje pogosto omenjamo v povezavi s hujšanjem in uravnavanjem teže, vendar je to zgolj pozitiven stranski učinek, ki pa ni prvotni cilj. Detoks ali razstrupljanje telesa je proces organizma, ko izloča odpadne snovi iz telesa. Postenje pa je omejevanje hrane v določenem časovnem obdobju. Danes si bomo oboje podrobneje pogledali in raziskali kakšne koristi prinašajo našemu zdravju.

detoks in postenje

Definirajmo detoks in postenje

Detoks ali razstrupljanje je skupek procesov v telesu, ki omogočajo, da se iz telesa sproti izločajo odpadne snovi in strupi, ki nenehno nastajajo v telesu, kot posledica različnih procesov. Dokler je telo zmožno sproti izločati vse strupe, ki nastajajo, ostanemo zdravi. Nekaj toksinov vnesemo s hrano in pijačo, z dihanjem, kozmetiko, zdravili… Največ pa jih nastaja v telesu kot odpadni produkt presnovnih procesov.

Telo vse te škodljive snovi tudi nenehno predeluje in izloča iz telesa. To je naravna funkcionalnost zdravega telesa.

Postenje je omejevanje določene hrane v določenem časovnem obdobju in ima lahko versko ozadje, mi pa bomo govorili o postenju kot o podpori pri izboljšanja zdravja.

Postenje kot podpora razstrupljanju

Začnimo na začetku: zakaj sploh izvajati katerokoli prakso razstrupljanja, če se telo tako ali tako samo ves čas razstruplja?

Prakse razstrupljanja niso nadomestilo zdravemu načinu življenja in nam nič ne pomagajo, če bomo še naprej “zlorabljali” svoje telo.

S praksami razstrupljanja zgolj POMAGAMO svojemu telesu, da optimizira proces razstrupljanja. Danes se nam zaradi načina življenja, vključno s pomanjkanje spanca, večjim vnosom procesirane hrane in sedečim načinom življenja, nabere v telesu več strupov, kot jih je telo sposobno izločiti.

Hrana je neprimerljivo bolj polna najrazličnejših kemikalij, na krožniku imamo pogosto več kot telo potrebuje, obenem pa je vnos sadja in zelenjave premajhen – a ravno tega bi potrebovali še več, saj pomembne snovi, ki so pomembne za delovanje metabolizma.

Torej na eni strani vnašamo veliko živil, ki vsebujejo več slabih kot dobrih snovi, na drugi pa vnašamo premalo živil, ki pomagajo ohranjati metabolizem v optimalnem stanju.

Največkrat se zatakne v 2. fazi razstrupljanja, saj telesu primanjkujejo ključni elementi, ki sodelujejo v procesu predelave toksičnih snovi v obliko, ki jih telo lahko izloči. V ta namen priporočam tudi uporabo naravnih prehranskih dopolnil, ki jih tudi sama občasno jemljem v namen dodatne podpore. Vitja detox kompleks je optimalna podpora jetrom, da v 2. fazi lažje in bolje opravijo svojo nalogo.

detoks in postenje

S postenjem damo telesu priložnost, da se “očisti”

Kdor me že nekaj časa bere ali vadi z mano, ve, da zagovarjam uporabo različnih orodij za holistično zdravje. Tako kot pri vadbi podpiram različne zvrsti gibanja, podobno pozdravljam iz prehranskega vidika podporo organizmu z ustrezno prehrano, po potrebi prehranskimi dopolnili in seveda postenjem.

Postenje se izvaja z namenom, da telesu za določen čas omogočimo počitek od prebavljanja hrane, tako lažje predela in izloči vse, kar se je nakopičilo, obenem pa se lahko bolje posveti drugim pomembnim funkcijam, ki jih težko opravlja, če je vedno v ospredju prebava.

Vsakič, ko zaužijemo obrok, gre namreč večina resursov telesa ravno v prebavo, ostali sistemi pa se delno upočasnijo – tako po zaužitju obroka občutimo utrujenost, težje opravljamo miselne naloge, zmanjšajo pa se tudi procesi obnove v telesu in celo imunski sistem, ki so nujni na zdravje organizma.

Postenje bo za podporo razstrupljanju učinkovito že če na primer en dan v tednu uživamo samo sadje in zelenjavo, tako telo izdatno nahranimo s pomembnimi hranili, obenem pa vnašamo manj strupov v telo.

Več benefitov bomo dosegli, če tudi povečamo dnevno okno nehranjenja – čas od zadnjega obroka tekočega dne do prvega obroka naslednjega dne. Tako se naše telo ponoči lažje in bolje obnovi.

Naslednja stopnička je dnevni post, ko enkrat tedensko (ali na 14 dni, enkrat mesečno…) izvajamo post, kjer ne uživamo hrane 24 do 36 ur. Ključno pri tem je seveda, da ob zaključku postenja ne zaužijemo vsega za nazaj, saj tako izničimo namen in učinke postenja.

Pozitivni vplivi postenja na naš organizem

 • Zmanjšanje inzulinske rezistence; stanje, ko se celice ne odzivajo dobro na inzulin. Posledica inzulinske rezistence je stalna utrujenost in lakota – saj se zaužiti OH-ji ne pretvorijo v energijo.
 • Zmanjšajo se vnetja v telesu, saj se telo lažje razstrupi in obnovi.
 • Izboljšan krvni pritisk in krvne maščobe ter posledično zdravje srca in ožilja.
 • Izboljšana struktura in funkcionalnost možganov.
 • Proizvaja se več rastnega hormona.
 • Zmanjša se rast rakavih celic.
 • Vse to pa nam podaljša življenje 🙂
detoks in postenje

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop