Zdrava in fit

Vadba po 40. letu starosti

Ljudje običajno začnemo bolj intenzivno razmišljat o svojem zdravju, ko se pojavijo kakšne težave. Mnogi takrat prvič v odrasli dobi začnejo razmišljati o neki obliki telesne aktivnosti. Res je, da je čedalje več posameznikov ozaveščenih o pomenu zdravega načina življenja. Vendar ostaja število neaktivnih še vedno previsoko. Nekoč je že sam stil življenja predvideval večjo aktivnost – več se je hodilo peš, ljudje so se več ukvarjali s poljedelstvom in drugimi fizičnimi deli. Danes pa večina dejavnosti predvideva – SEDENJE. Gibanje ni več sestavni del naših življenj v sodobnem svetu, zato ga moramo integrirati v svoj vsakdan kot dodatno aktivnost … posebej z napredovanjem let. Poglejmo si, kakšen pomen ima vadba po 40. letu starosti.

vadba po 40 letu

Pred časom sem napisala en prispevek, ki govori o skrivnostih dolgoživosti Okinavcev, ki ohranjajo svojo vitalnost skozi vse življenje in so neverjetno mladostni, okretni in nalezljivo nasmejani pri zavidni starosti.

Gibanje je pri njih VELIK dejavnik. Ok, seveda tudi prehrana, pa socialno življenje, skupnost, povezanost. Ampak dajmo danes povedat par besed o pomenu gibanja.

Dlje kot čakamo, težji je začetek. To je dejstvo. Kljub temu pa velja, da nikoli ni prepozno in vedno bomo (s primernim) gibanjem izboljšali svoje psihofizično stanje. Ja, gibanje je velik dejavnik tudi za naše duševno zdravje. Koordinacija gibov (predvsem takih, ki so za nas novi, nevsakdanji) ostaja ena najbolj zahtevnih nalog za naše možgane. Torej z gibanjem telesa treniramo tudi naš um.

V naslednjih točkah podajam nekaj smernic za gibanje, ki zadošča potrebam našega telesa, da lažje ohranja svojo normalno funkcionalnost skozi vse življenje. Mogoče še ne razmišljaš o tem – vendar to, kar narediš (ali ne) ZDAJ, v veliki meri določa kvaliteto tvojega življenja v starosti (in še prej).

Kakšna naj bo vadba po 40. letu

 • Vadba mora vplivati na koordinacijo, eksplozivnost, moč, gibljivosti, vzdržnost in ravnotežje.
 • Anaerobna vadba (za moč – z utežmi, z lastno težo, elastikami…) se priporoča dva do trikrat tedensko. Izvaja naj se do deset vaj, deset do petnajst ponovitev vsake vaje. Cilj je izboljšanje mišične moči in vzdržljivosti.
 • Aerobna vadba (hoja, plavanje, kolo…) naj se izvaja pol ure do eno uro – ni nujno skupaj – večino dni v tednu. Cilj je izboljšanje funkcionalne kapacitete, znižanje krvnega pritiska in zmanjšanje tveganja za diabetes tipa II.
 • Cilj raztezanja je ohranjanje in izboljšanje obsega gibanja, kar prispeva k zmanjšanju poškodb.
 • Statično raztezanje izvajamo po dve do tri serije, položaj zadržujemo petnajst do trideset sekund.
 • Dinamično raztezanje izvajamo po dve do tri serije, delamo po deset do petnajst ponovitev.
jogafit - 3 mesečni program zasebne vadbe - hujšanje - oblikovanje postave

Avtorica prispevka sem Tanja Baća. Poveži se z mano Instagramu in Facebooku.

Aktualni online programi in svatovanja za vadbo, jogo in prehrano.

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop