Zdrava in fit

Skrivnost dolgoživosti Okinavcev

Prav vsi si želimo dolgega in srečnega življenja, pod pogojem seveda, da nam zdravje dobro služi. Pa gre resnično za nek skrivnosten recept, rezerviran zgolj za izbrano množico ljudi? In če da, kako se dokopljemo do tega čudežnega recepta? Dejstvo je, da so nekatera področja na naši ljubi Materi Zemlji posebej bogata s stoletniki in izredno vitalnimi starostniki. Eno izmed takih področih je Okinawa, poglejmo si, katera je njihova skrivnost dolgoživosti.

Stoletniki Okinave

Okinava, japonski raj s čudovitimi plažami in tropskimi gozdovi, je zemeljski kotiček z največ stoletniki na prebivalca. Kaj oni počnejo tako drugače od nas?

Pravzaprav je dolgo in vitalno življenje okinavcev veliko bolj podobno naravnemu ciklu človeka, kakor življenje povprečnega človeka v sodobnem svetu. Civilizacijske bolezni, življenje v bolečinah in čedalje slabša gibljivost, zagotovo ni nekaj, s čimer bi se v jeseni življenja morali spopadati.

V veliki veliki meri je kakovost naše starosti odvisna od nas samih. Velja nekako tako, da naše zdravje določajo 1/3 geni in 2/3 življenjski stil. A z življenjski stilom v resnici vplivamo tudi na naše gene, torej je pomen življenjskega stila še večji.

Seveda življenje z vsemi svojimi izzivi “pride vmes” in včasih se slabe stvari dogajajo dobrim ljudem. Kljub temu pa trdno zagovarjam predpostavko, da si večino stvari sami prikličemo in skreiramo. Tako dobrih kot slabih.

skrivnost-dolgoživosti-okinavcev

 

Skrivnost dolgoživosti Okinavcev

Najstarejši in najbolj življenja polni zemljani imajo skupne 4 lastnosti, oziroma navade (povzeto po istoimenski dokumentarni oddaji), ki so pravo nasprotje sodobnega načina življenja.

#1 Gibanje

Ne, prebivalci Okinave ne dvigujejo uteži, da bi ostali v formi. A to ne pomeni, da ne skrbijo za čilost svojih teles. Zelo dobro se zavedajo, da jim zdravo in močno telo služi kot orodje in da za to potrebuje vzdrževanje. Okinavci bodisi delajo na polju, vrtnarijo, se vozijo s kolesi, veliko hodijo, se dobro raztegnejo in razgibajo z vajami borilnih veščin – ali pa vse od naštetega 🙂

Skratka, telesom privoščijo obvezno vsakodnevno naravno gibanje v različnih oblikah.

Skrivnost dolgoživosti Okinavcev

#2 Ikigai – smisel življenja

Starejši Okinavci dajejo velik pomen smislu življenja. Za njih ikigai ni prav nič podoben zahodnjaškemu, kjer se podimo za materialnimi dobrinami in pregorevamo v borbi, da bi naredili čedalje več v čedalje krajšem času. Okinavcu je ikigai lahko njegov pridelek, barvit vrt, oblikovanje čudovitih glinenih posod ali kuhanje zdravih in omamno dobrih jedi. Okinavci zagotovo živijo v stanju čuječnosti. Skoraj v stanju meditacije opravljajo svoje delo in prav nikamor se jim ne mudi.

#3 Prehrana

Okinavci imajo preprosta pravila glede hrane. Ob tem se spomnim enega “modernih” priporočil zdrave prehrane in obenem meni najljubšega: bolj kot jemo preprosto, bolj smo zdravi.

Skrivnost dolgoživosti Okinavcev je uživanje pretežno rastlinske prehrane z veliko ogljikovimi hidrati in zelo malo živalskih izdelkov. Pridno se držijo tudi pravila “nikoli se ne najej do sitega”. Ne pijejo kaj dosti alkohola, niti kave ne. Raje se držijo vode in zelenega čaja.

#4 Družbena povezanost

Ljudje smo socialna bitja in Okinavci se tega zelo dobro zavedajo. Živijo v skupnostih, kjer drug drugemu pomagajo in se podpirajo. Redno se družijo v neke vrste klubih in se pogovarjajo o pomembnih življenskih zadevah. Tam tudi zbirajo denar, ki se na koncu podari osebi, ki ga v tistem trenutku najbolj potrebuje. Preprosto čudovito!

 

Vse skupaj se sliši tako preprosto. Naravno. IN TUDI JE.

Težava je v tem, da smo v sodobnem svetu pozabili na vse to. Smo del sveta, kjer je tako življenje, ki je v resnici človeku naravno, izredno težko. Vsekakor zahteva veliko truda, vendar se da. Le spomniti se moramo, kakšna je in bo nagrada za vložen trud: vitalna “starost” (za Okinavce si v resnici otrok do 55. leta), čas za uživanje v življenju – namesto redni obiski pri zdravniku ali v bolnišnici.

Vsak dan s svojim vedenjem ustvarjaš svojo prihodnost. Tvoj danes je rezultat tvojega včeraj. Iz srca ti želim, da bo tvoj jutri (še) boljši.

 

Hvaležna bom za delitev prispevka ❤

Namaste, Tanja

joga vadbe in prehrana 2_2

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook & YouTube

(1) komentar

  1. […] časom sem napisala en prispevek, ki govori o skrivnostih dolgoživosti Okinavcev, ki ohranjajo svojo vitalnost skozi vse življenje in so neverjetno mladostni, okretni in […]

Komentiranje je onemogočeno.

0
    0
    Vaša košarica
    Your cart is emptyReturn to Shop