Joga Osebna in duhovna rast

Čakre in nadiji: energetski sistem v tvojem telesu

Nekateri koncepti tradicionalne joge se nam “Zahodnjakom” zdijo nenavadni. Zagotovo v to skupino spadajo tudi čakre in nadiji, navsezadnje gre za nekaj nevidnega, neotipljivega, subtilnega. Pa vendar imajo čakre in nadiji svoje fizično mesto v našem telesu ter so povezani z drugimi, nam bolj poznanimi sistemi v telesu: z žlezami z notranjim izločanjem, živčevjem in srčnožilnim sistemom.

Čakre in nadiji

Že Vede (najstarejši zapis Sanskrtske književnosti) opisujejo 72.000 nadijev (=energijskih kanalov) , ki skrbijo za pretok Prane a telesu (=kozmične energije, na Kitajskem znane kot Chi). Nemoten pretok prane v telesu je ključen za telesno in duševno zdravje ter za dobro počutje posameznika. Trije najpomembnejši nadiji so ida, pingala in sushumna.

 • Ida se začne na levi strani telesa in predstavlja mesečno (žensko) energijo.
 • Pingala nastane na desni strani in predstavlja sončno (moško) energijo.
 • Sushumna je centralni nadi, ki poteka vzdolž hrbtenjače in predstavlja našo zavest.

Čakre – energijski vrtinci

V sečiščih ide, pingale in sushumne vzdolž hrbtenice, nastanejo energijski vrtinci imenovani čakre. Čakre so energijski centri, ki povezujejo naše telo in ga napajajo s kozmično energijo. Vsaka izmed sedmih čaker ima svoje funkcionalnosti, ki so neposredno povezane s pripadajočimi endokrinimi žlezami v telesu. Na delovanje čaker vplivamo skozi različne življenjske situacije in notranje navade – določene čakre se lahko upočasnijo, medtem ko druge postanejo preveč aktivne. Pride torej do energetskega neravnovesja.

Pretirana ali prenizka pretočnost čaker je lahko začasna (zaradi izzivov, s katerimi se srečujemo v življenju), ali pa kronična. Slednja je lahko posledica travm in načina življenja, kroničnega stresa ali notranjih vrednot.

Kadar čakra ne deluje pravilno, pride do telesnega in čustvenega neravnovesja na področju, ki ga uravnava posamezna čakra.

Čakre in njihova vloga v telesu

Muladhara – korenska čakra

Muladhara leži na dnu hrbtenice in vibrira z rdečo barvo. Beseda pomeni korenina in je povezana je z elementom zemlje. Na telesni ravni je združena s sakralnim pleksusom in nadledvično žlezo ter vpliva na naš smisel za preživetje, gibanje in motivacijo. Na čustveni ravni uravnana strast, jezo, samozavest, navdušenje in občutek varnosti. Na mentalni ravni je muladhara povezana s poslovnimi veščinami in smislom za začetek projektov.

Blokada v Muladhari se kaže v utrujenosti, pomanjkanju volje in plahosti, pretirana aktivnost pa v posesivnem vedenju – do materialnih dobrih, zdravja ali v odnosih.

Na telesni ravni se neravnovesje izrazi s slabokrvnostjo, oslabljeno cirkulacijo in težavami s sklepi.

Muladharo uravnovesimo s telesno aktivnostjo, plesom, masažo, čuječnim preživljanjem časa z naravi.

 • Hatha joga: Položaj drevesa (=Vrksasana)
 • Zvok: Lam
 • Afirmacija: Počutim se varno in stabilno. Zaupam si.

Svadhisthana – sakralna čakra

Svadhistana leži nekaj prstov pod popkom in vibrira z oranžno barvo. Beseda pomeni sladkost in je povezana z elementom vode. Na telesni ravni je združena s spolnimi žlezami in vpliva na naš tip, izločanje, debelo črevo, mehur in ledvice. Na čustveni ravni uravnava čutnost, uživanje, želje in zmožnost opuščanja. Na mentalni ravni je svadhistana povezana s praktično in kreativno energijo.

Blokada v svadhistani se kaže v strahu pred spolnostjo in pomanjkanju libida, v pomanjkanju ustvarjalnosti, v težavah z učenjem, brezvoljnosti, pretirana aktivnost pa v pretirani želji po spolnosti, razdražljivosti, agresivnem in arogantnem vedenju.

Na telesni ravni se neravnovesje kaže v težavah s plodnostjo, bolečih in nerednih menstruacijah, težavah s prostato in alergijah.

Svadhistano uravnovesimo z gibanjem, sproščanjem čustvenih blokad, postavljanjem mej.

 • Hatha joga: Boginja (=Deviasana)
 • Zvok: Vam
 • Afirmacija: Sprejemam in ljubim svoje telo. Sem polna strasti in dovolim si uživati.

Manipura – sončni pletež

Manipura leži tik nad popkom pod prsnim košom in vibrira z rumeno barvo. Beseda pomeni sijoči biser in je povezana z elementom ognja. Na telesni ravni je manipura združena s trebušno slinavko in vpliva na našo prebavo, imunski sistem, jetra, žolčnik, tanko črevo, želodec in kožo. Na čustveni ravni uravnava veselje, zadovoljstvo in srečo na eni strani, na drugi strani pa strah in tesnobo. Na mentalni ravni je manipura povezana z logiko, jasnostjo, skrbjo in predsodki.

Blokada v manipuri se kaže z občutkom krivde, strahu in manjvrednosti, pretirana aktivnost pa v perfekcionizmu, egoizmu in manipuliranju ter nagnjenosti alkoholizmu in prehranskim motnjam.

Na telesni ravni se neravnovesje kaže v prebavnih težavah in težavah z jetri.

Manipuro uravnovesimo z obvladovanjem stresa in jeze, s soočanjem z negotovostmi, z uživanjem rumene hrane in meditacijo.

 • Hatha joga: Položaj čolna (=Navasana)
 • Zvok: Ram
 • Afirmacija: Sem močna, pogumna in ponosna nase. Zase izbiram le najboljše. Zavestno ustvarjam svoje življenje.

Anahata – srčna čakra

Anahata leži v središču prsnice in vibrira z zeleno barvo. Beseda pomeni nepoškodovan, neporažen in je povezana z elementom zraka. Na telesni ravni je združena s timusom ter vpliva na pljuča, srce, roke in dihanje. Na čustveni ravni uravnava sočutje, odnose, ljubezen, ohranjanje perspektive, postavljanje mej in zavist. Na mentalni ravni je povezana z neodvisnostjo, svobodo, ravnovesjem in sposobnostjo organiziranja.

Blokada v anahati se kaže v pretirani občutljivosti, čustvovanju in nihanju razpoloženja, pretirana aktivnost pa v hitri jezi, pohlepu in kritičnosti (do sebe in do drugih).

Na telesni ravni se neravnovesje kaže v težavah s srcem in krvnim obtokom.

Anahato uravnovesimo z globokimi dihalnimi vajami, z avtorefleksijo in odkrivanjem svojih želja ter tudi s čuječno hojo ali ležanjem v travi, čutenjem vetra na koži.

 • Hatha joga: Položaj kamele (=Ustrasana)
 • Zvok: Yam
 • Afirmacija: Odprta sem za ljubezen. Sem mirna in polna odpuščanja. Živim v ravnovesju znotraj sebe in z okolico.

Visuddha – grlena čakra

Visuddha leži v grlu in vibrira s svetlo modro barvo. Beseda pomeni neomadeževanost, čistost in je povezana z elementom etra. Na telesni ravni je združena s ščitnico ter vpliva na vrat, grlo, ušesa, nos, komunikacijo in pretok energije. Na čustveni ravni visuddha uravnava umirjenost, zvestobo, spokojnost in nenavezovanje. Na mentalni ravni je povezana s poučevanjem, filozofijo in idealizmom.

Blokada v visuddhi se kaže v tremi, vznemirjenosti, težavah v izražanju in plahosti, pri prekomerni aktivnosti pa je oseba nesramna, pokroviteljska, pogosto opravlja in je arogantna.

Visuddho uravnovesi pisanje, učenje komunikacjskih veščin, pripovedovanje zgodb, petje.

 • Hatha joga: Sveča (=Salamba Sarvangasana)
 • Zvok: Ham
 • Afirmacija: Znam izraziti svojo resnico. Svoje izkušnje in čustva znam deliti z drugimi.

Ajna – tretje oko

Ajna leži v možganih izza obrvi in vibrira z indigo barvo. Beseda pomeni zaznavati in je povezana z elementom svetlobe. Na telesni ravni je združena s češariko (=epifiza, pinealna žleza) ter vpliva na oči in čelo. Na čustveni ravni uravnava izolacijo in občutek varnosti v sebi. Na mentalni ravni je ajna povezana z intuicijo in zaznavanjem.

Blokada ajne se kaže v strahu pred neuspehom, egoizmu, prekomerna aktivnost v izgubi stika z resničnostjo, begajočimi mislimi in prekomerne zaskrbljenosti zaradi njih.

Na telesni ravni pride do pogostih glavobolov, migren in težav z očmi.

 • Hatha joga: Enostavni položaj (=Sukhasana)
 • Zvok: Om
 • Afirmacija: Učim se iz svojih izkušenj ter tujih modrosti. Sledim intuiciji in navdihu.

Sahasrara – kronska čakra

Sahasrara leži na vrhu glave in vibrira z vijolično barvo. Beseda pomeni lotos s tisočimi listi in je povezana z elementom misli. Na telesni ravni je združena s hipofizo ter vpliva na možgane, hrbtenjačo, živčni sistem, koordinacijo. Na čustveni ravni uravnava blaženost, zmedo, soočanje in odgovornost. Na mentalni ravni je sahasrara povezana z učenjem, meditacijo in izzivi.

Blokada sahasrare se kaže v frustracijah, izgubi življenjskega poslanstva, občutku izgubljenosti, prekomerna aktivnost pa v občutku večvrednosti in nadrejenosti.

Na telesni ravni se neravnovesje kaže v težavah z mišicami, nerazložljivi kronični utrujenosti, preobčutljivosti na svetlobo.

 • Hatha joga: Položaj za počitek (=Savasana)
 • Zvok: Om
 • Afirmacija: Zaupam svoji intuiciji. Živim v sedanjem trenutku. Povezana sem z univerzalno vestjo.

Upam, da si zvedela vse, kar te je zanimalo o čakrah, in da boš orodja za ravnovesje tvojega energetskega sistema s pridom uporabljala.

Tukaj najdeš Seznam predvajanja na mojem YouTube kanalu s praksami za Ravnovesje Čaker >>

joga vadbe in prehrana 2_2

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook & YouTube

(1) komentar

 1. […] našem energetskem sistemu sem nekoliko bolj izčrpno že pisala tukaj. V telesu imamo 7 glavnih energetskih centrov, ki jim pravimo čakre. Vsaka izmed čaker napaja […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop