Joga

Jogijske mudre – poglobi svojo jogijsko prakso

Mudre so simbolične kretnje oz. položaji, ki služijo usmerjanju energije v telesu. Lahko vključujejo celotno telo ali del telesa. Največkrat so to prsti na rokah, s pomočjo katerih usmerjamo energijo iz konic prstov navznoter proti telesu. Prsti so iztegnjeni, prekrižani, zaokroženi ali pritiskajo drug ob drugega. Postavitev posameznega prsta ustvari točno določen psiho-fizični refleks, to-je reakcijo v telesu in umu. Mudre nam pomagajo usmeriti pozornost navznoter, zato jih uporabljamo predvsem pri vajah pranajame in meditacije.

jogijske mudre - pranajama - meditacija

 

Pet elementov v naravi

V Ayurvedi velja, da je vse v naravi, vključno s človekom, sestavljeno iz petih elementov; etra, zemlje, ognja, zraka in vode. Vendar na te elemente ne gledamo iz biokemičnega vidika, temveč iz fizičnega vidika – natančneje, iz vidika energije. Ti elementi so povezani s petimi čuti in z različnimi predeli v našem telesu.

Vsakemu prstu pripada svoj element. Z vplivanjem na določen element, vplivamo na telo in um ter lažje dosežemo želeno stanje, npr. med izvajanjem telesnih položajev, ali med prakso panajame in meditacije.

Povezava med prsti rok in energijskimi elementi:

 • palec predstavlja element ognja (Agni) in univerzalno zavest
 • kazalec predstavlja element zraka (Vayu) in individualno zavest
 • sredinec predstavlja prostor, eter (Aakasha) in povezanost
 • prstanec predstavlja element zemlje (Prithvi) in telesno občutenje
 • mezinček pa vodo (Jala) in pretočnost

 

Kako delujejo mudre?

Predstavljaj si, da je človeško telo električni tokokrog, v katerem skozi žice (Nadiji – več o Čakrah in Nadijih) teče tok (energija). Te žice (Nadiji) povezujejo različne dele električnega tokokroga (telesne organe). Ko držimo ali pritisnemo določen prst, v možganih stimuliramo ustrezni energijski center ali žlezo in spremenimo tok energije.

V Ayurvedi mudre uporabljamo v namene zdravljenja, saj z njihovo pomočjo usmerimo tok energije v določen telesni organ. V jogi pa imajo mudre podobno funkcijo kot asane (telesni položaji), primerjamo pa jih lahko tudi z mantrami.

 

Različne vrste muder

Obstaja več sto muder, če jih zberemo iz sveta Yoge, Ayurvede, Buddhisma in Hinduisma. Nekatere mudre vključujejo asane, vaje pranajame, tehnike vizualizacije, telesne ključavnice (Bandhe) ali samo roki.

Vrste muder:

 • Kaya Mudra – vključuje telesne položaje
 • Mana Mudra – vključuje glavo
 • Hasta Mudra – vključuje roke in prste
 • Bandha Mudra – vključuje eno ali več telesnih ključavnic
 • Adhara Mudra – vključuje medenično dno in presredek
mudre-jogijske-mudre-mudra

 

Najbolj uporab(lje)ne jogijske mudre

 

Prana Mudra

Prana je vitalna sila, ki skrbi za ravnovesje celotnega telesa. S Prana mudro povečamo energijo te vitalne sile. Deluje na elementa vode in zemlje ter zmanjšuje element ognja.

Kako naredimo Prana Mudro: Upognemo mezinček in prstanec in ju pritisnemo na konico palca. Ostala dva prsta (kazalec in sredinec) sta rahlo stegnjena ali sproščena.

Delovanje: Prana Mudra je povezana s korensko čakro in usmerja energijo navzgor. Z redno prakso pomaga osrediniti um in tako pomaga tudi pri zmanjšanju stresa in tesnobnosti. Poleg tega pomaga okrepiti imunski sistem ter manjša bolečine v sklepih ali v spodnjem delu telesa.

 

Gyan Mudra

Gre za izjemno močno, starodavno mudro, ki so jo jogiji začeli uporabljati že pred tisoče leti. Gyan mudra je znana tudi pod imenom mudra modrosti, saj umirja um in podpira duševni razvoj posameznika.

Kako naredimo Gyan Mudro: Konica kazalca in palca sta med seboj v stiku, ostali trije prsti pa so zravnani ali sproščeni.

Delovanje: Gyan Mudra aktivira element zraka ter stimulira možganske celice in hipofizo. Poleg tega krepi živčni sistem, sprošča um in telo ter izboljša koncentracijo.

 

Apana Mudra

Apana Mudra nam pomaga izločiti iz telesa škodljive snovi. Deluje na elemente etra in zemlje, ki se združita z ognjem.

Kako naredimo Apana Mudro: Upognemo prstanec in sredinec ter ju pritisnemo na konico palca. Ostala dva prsta (kazalec in mezinček) sta rahlo stegnjena.

Delovanje: Spodbuja nemoteno pretočnost energije navzdol proti reproduktivnim in prebavnim organom ter odplavlja telesne toksine.

 

Vayu Mudra

Uravnava težave, povezane z elementom zraka, npr. napihnjenost in druge prebavne težave. Vayu Mudra zmanjša prisotnost zraka v telesu, ki je pogosto posledica stalne izpostavljenosti stresu ter tako blaži njegove posledice.

Kako naredimo Vayu Mudro: Povežemo palec z členkom kazalca ter stegnemo ostale prste.

Delovanje: Zmanjša element zraka v telesu ter tako pomaga umiriti um ter zmanjšati stres in tesnobnost. Vayu Mudra izboljša presnovo, prekrvavitev in kvaliteto spanca.

 

Apana Vayu Mudra

Imenujemo jo tudi mudra očiščenja, saj usmerja energijo navzdol. Izboljša ravnovesje elementa etra in zemlje.

Kako naredimo Apana Vayu Mudro: Združimo konico palca s sredincem in prstancem, kazalec je pokrčen, mezinec pa stegnjen.

Delovanje: Apana Vayu Mudra vpliva na vitalne organe, vključno s tankim in debelim črevesjem, urinarnim sistemom, ledvicami in reproduktivnim sistemom. Ustvarja toploto v telesu ter organizem razbremeni strupov.

 

Agni mudra

Povezana je s sončno energijo v telesu ter pomaga pri odvajanju energije, ki je zaklenjena v telesu.

Kako naredimo Agni Mudro: Palec se združi s členkom prstanca, ostali prsti so stegnjeni.

Delovanje: Agni Mudra spodbuja element ognja v telesu in zmanjša element zemlje. Pospeši prebavo ter izboljša delovanje metabolizma.

 

Zaključek

Joga je znanost o človeku kot celoti in zajema prav vse aspekte življenja posameznika. Ima “polno torbo pripomočkov”, ki nam vračajo ravnovesje in pomagajo ohraniti zdravje v svetu, kjer se to zdi že skoraj nemogoče. Če iščeš poglobljeno znanje o jogijski znanosti in jogijski program prirejen posebej tvoji dušici, ti toplo priporočam, da me kontaktiraš za zasebno vadbo na tanja@zdravainfit.si ali si prebereš več o ponudbi tukaj.

 

Namaste, Tanja

This image has an empty alt attribute; its file name is naslovnica-e1512895334622.jpg

Tanja Baća, učiteljica joge in svetovalka za zdravo prehrano

Poveži se z mano:

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop