Hujšanje Joga Zdrava in fit

Kako mi lahko joga pomaga pri hujšanju?

Naj takoj razjasnim – joga kot telesna vadba ti NE bo sama po sebi pomagala pri hujšanju. Če se name obrneš kot prekomerno težka oseba, ki si želi doseči zdravje in fit postavo ti bom ob vadbi joge svetovala še druge oblike gibanja, ki te bodo hitreje pripeljale do cilja. Take, pri katerih boš pokurila neizmerno več kalorij kot pri jogi. A to seveda ne pomeni, da ti to čudovito holistično prakso odsvetujem, saj ti je lahko v izemno pomoč pri tvojem podvigu. Se že sprašuješ, kako ti lahko nizkointenzivna vadba, kot je joga, pomaga pri hujšanju? Odlično, vse zveš v naslednjih vrsticah.

Kako mi lahko joga pomaga pri hujšanju

Teorija hujšanja: porabiti moraš več kalorij, kot jih vneseš s hrano

Večina ljudi bi morala omejiti vnos hrane IN povečati raven telesne dejavnosti.

Teoretično je hujšanje sila enostavno: porabiti je treba več kalorij, kot jih zaužijemo. In ta teorija drži kot pribito, le spraviti jo v prakso ni vedno čisto enostavno, saj nismo stroji, temveč ljudje.

Naš način življenja vodijo predvsem navade in čustva.

Naj razložim.

Največji izziv pri hujšanju in spremembi življenjskega stila je sprememba vsakodnevnih navad. Sploh v sodobnem svetu, kjer nam kronično primanjkuje časa, da bi dobro poskrbeli za svoje zdravje, in kjer smo prisiljeni v način življenja, ki za nas ni naraven (sede, v zaprtih prostorih, pod stalnim pritiskom, prehiter tempo življenja, na voljo obilje poceni hitre in procesirane hrane, ki je zelo priročna, a brez vsakršne hranilne vrednosti…).

Nikoli nisem in ne bom podpirala “diet”, kadar imamo v mislih začasno spremembo prehranskih navad. Diete, poleg tega da so dolgoročno neučinkovite in celo škodljive, imajo zelo negativen prizvok. V nas zbujajo občutke pomanjkanja, omejevanja, kazni … in s tem obsojajo na neuspeh.

Edini “zdrav” občutek, ki naj ga v nas zbuja hrana je ta, da smo zase naredili nekaj dobrega.

Da spoštujemo svoje telo.

Da telesu dajemo … namesto, da bi mu odvzemali.

A da bi to dosegli mora postati prehrana zavedno dejanje hranjenja telesa. Kajti to je edina realna vloga uživanja hrane – zagotoviti telesu, kar rabi, takrat ko to rabi in v pravih količinah. Da bo lahko delovalo po svojih najboljših zmožnostih in nam omogočilo kvalitetno življenje.

Realnost današnjih časov pa je ta, da živimo v nezdravem automatizmu in se prepuščamo trenutnim željam, brez da bi razmišljali o škodi, ki jo sami sebi povzročamo. Prednost dajemo nekaj minutam “užitka”, na račun dolgoročnega zdravja.

Joga pomaga pri hujšanju, saj spreminja naše čustvene in vedenjske vzorce

Z redno prakso joge globoko spreminjamo čustvene in vedenjske vzorce, ki nas zavirajo na poti do samorazvoja, ne glede na življenjski aspekt. Več o temu si lahko prebereš tukaj.

Tudi pot spremembe življenjskega stila je pot samorazvoja.

Z jogo krepimo samozavedanje, vključno o temu, kako ravnamo s svojim telesom. Raziskava iz leta 2017 povezuje zavedno vedenje (čuječnost, mindfulness) z izboljšanjem navad, z zmanjšanjem kompulzivnega hranjenja ter s povečanjem telesne aktivnosti.

Zavedno in kompulzivno vedenje ne moreta obstajati sočasno. In dolgoročna sprememba se lahko zgodi le takrat, ko delujemo zavedno, namesto da bi dovolili, da nas vodijo trenutni vzgibi in čustva.

Zmagovalni mindset: hujšanje naj bo le fantastičen stranski učinek tega, da lepo skrbiš za svoje telo in um

Kadar smo osredotočeni le na končni cilj, ne bomo dosegli spremembe. Če pa smo osredotočeni na spremembe, bomo zagotovo dosegli tudi cilj.

Kadar govorimo o izgubi teže kot o končnemu cilju, je velika verjetnost, da se bomo zatekli k nekim kratkoročnim hitrim rešitvam, ki jim dolgoročno ne bomo kos.

Zato ti polagam roko na srce: osredotoči se na spremembe, ki jih boš naredila v svojem vsakdanu, da boš bolje poskrbela za svoje zdravje:

 • Poskrbi, da boš jedla redno, v miru in čim bolj naravno hrano.
 • Začni se gibati več in čim bolj raznoliko. Kombiniraj višje intenzivne vadbe z nizko intenzivnimi vadbami.
 • Spoznaj se s čudovitim svetom joge (onkraj telesne vadbe), ki ti na mnogo načinov dvigne kvaliteto življenja ter pomladi tvoje telo (več v zadnji točki).
 • Poskrbi za zmanjšanje stresa – tudi za to ti joga nudi različna orodja.
 • Naspi se. Dober spanec je osnova zdravja in tudi pomemben dejavnik pri hujšanju (več o študiji). Ja, tudi pri temu ti bo joga pomagala. 🙂
 • Na spremembe glej kot na darilo sebi, ki se ti bo povrnilo neštetokrat … med drugim tudi v obliki bolj zdravega in fit telesa.
Kako mi lahko joga pomaga pri hujšanju - vitka z jogo - hujšanje z jogo

Joga naj bo tvoje skrito orožje

Za zaključek naj ti zaupam nekaj odličnih razlogov, zakaj je tudi fizična vadba joge tvoje najboljše skrito orožje pri hujšanju:

 • Z jogo blažiš stres, ki negativno vpliva na tvoje vsesplošno zdravje. Ovira pa te tudi pri hujšanju, saj povzroča verižne reakcije hormonov, katerih posledica je trebušna debelost.
 • Z jogo zdraviš svoje telo, saj telesu zagotoviš blagodejno gibanje, brez da bi ga obremenila (in povzročala stres v telesu). Ugodno vplivaš na srce in ožilje, na živčevje, na notranje organe in na hormone.
 • Z jogo pomladiš telo. Pravijo, da smo stari toliko, kot so stari naši sklepi, in nobena vadba ne vpliva tako blagodejno na sklepe in jih krepi kot joga. Povečana gibljivost je verjetno najbolj znana posledica joge. 🙂
 • Z jogo pokuriš nekaj kalorij. Sodeč po moji pametni zapestnici, porabim med intenzivnejšo vadbo joge (dinamična vadba, vinjase) 3-4 krat več kalorij kot jih porabim v mirovanju. Kadar vadim bolj umirjeno (preprosto zato, ker mojemu telesu v tistem trenutku tako bolj ustreza), še vedno porabim približno 2-3 krat več kot v mirovanju.
 • Z jogo oblikuješ bolj vitek videz. Zaradi počasnejšega in kontroliranega gibanja ter obilo raztezanja, se z vadbo joge oblikujejo bolj podolgovate mišice in vitko telo.

Upam, da si v prispevku našla kaj koristnega zase. Hvaležna bom, če boš prispevek delila tudi s svojimi prijateljicami.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je naslovnica-e1512895334622.jpg

Avtorica prispevka sem Tanja Baća. Poveži se z mano Instagramu in Facebooku.

Aktualni online programi in svatovanja za vadbo, jogo in prehrano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop