Zdrava in fit

Eterična olja in aromaterapija

Eterična olja so koncentrirani izvlečki delov sadežev, zelišč, dreves, cvetov, plodov, semen … in imajo blagodejne učinke na človeški organizem. Pridelamo jih bodisi s pomočjo destilacije, bodisi s hladnim stiskanjem. Največkrat jih uporabljamo za odišavljenje prostorov, kopeli in inhalacije, pa tudi za sirupe, mazila in druge pripravke. Uporabljajo se v medicini, kozmetiki, parfumeriji, prehrani in aromaterapiji. Danes bomo govorili o slednji.

etericna olja aromaterapija

Eterična olja in aromaterapija

Eterična olja so hlapni deli rastlin, ki oddajajo značilne arome in vonje ter tako vplivajo na človekovo zdravje in počutje. Aromaterapija zajema vse običaje, kjer se uporabljajo eterična olja, lahko tudi v kombinaciji z ostalimi alternativnimi metodami ali duhovnim verovanjem.

Besedo aromaterapija pa je leta 1920 uvedel francoski kemik René-Maurice Gatefossé, ko je po nesreči v laboratoriju odkril zdravilno moč eteričnega olja sivke. Uporaba aromatičnih snovi pa sega v resnici več tisočletij v zgodovino – z njihovo pomočjo so že stare civilizacije zdravile telesne in duševne težave (vir).

Aromaterapija je zdravljenje ali preprečevanje bolezni z uporabo eteričnih olj.

Delovanje eteričnih olj

Eterična olja vplivajo na naš organizem, in sicer delujejo na možgane, predvsem na limbični sistem, prek vohalnega sistema. Limbični sistem je skupina možganskih struktur, udeležena pri motivaciji, čustvih, učenju in spominu. Ko vdihnemo, potujejo aromatične molekule iz vohalnih živcev neposredno v možgane in še posebej vplivajo na amigdalo, čustveno središče možganov.

Eterična olja torej vplivajo predvsem na našo čutno zaznavanje, razpoloženje, mentalno sproščenost ali izostrenost.

Govori se tudi o farmakoloških učinkih eteričnih olj, vendar je te še potrebni dokazati. Nekaj raziskav je že bilo izvedenih in le-te so pokazale učinke nekaterih eteričnih olj, kot so protigljivično, protivirusno, protivnetno, anksiolitično delovanje itd. Še vedno pa velja, da so ti dokazi pomanjkljivi.

Eterična olja v vsakdanu

Eterična olja se v domačem okolju uporabljajo največkrat s pomočjo izparilnikov, običajno z namenom, da odišavijo dom. Urejeno okolje in prijetne vonjave imajo vsekakor blagodejen vpliv na naše počutje, vendar lahko naredimo več in se podpremo pri različnih opravilih:

  • Eterično olje lahko uporabimo pri delu za boljšo osredotočenost, jasnost, navdih. V ta namen uporabljam BIO aroma rolon Baldini YOGA VONJ.
  • Uporabimo ga lahko za sprostitveno aromatično kopel. V banjo z vodo dodamo 8 – 10 kapljic eteričnega kompozicije BALDINI BUDA.
  • Nepogrešljivo je pri praksi joge, priporočam BIO mešanico FEELHARMONIE, ki prinaša občutek miru, obenem pa dvigne razpoloženje in vrača notranje ravnovesje.

Koda ZDRAVAINFIT ti prinese 10 % popust in velja na celotno trgovino Baitris.

Poglej še: Brezplačni izziv, ki ti pomaga vzpostaviti bolj ljubeč odnos do sebe.

Aktualno

joga vadbe in prehrana

Joga, vadbe in prehrana

Rdeča nit programa so jogijske prakse, treningi za moč in vzdržljivost ter uravnoteženi, hranilno bogati jedilniki

Cena 63 €

Info in prijave tukaj.

(1) komentar

  1. […] si prijeten miren prostor, prižgi svečo, odišavi prostor s priljubljenim eteričnim oljem in sedi v udoben položaj z zravnano hrbtenico. Izenači dolžino vdiha in izdiha in pošlji dih v […]

Komentiranje je onemogočeno.

0
    0
    Vaša košarica
    Your cart is emptyReturn to Shop