Joga Zdrava in fit

Joga je celovit sistem življenjskega stila

Pod besedo »joga« na zahodu običajno pomislimo na prakso asan, ki so v resnici le majhen delček celovitega mozaika, ki ga nudi joga, da bi v naše dneve prinesla več življenja.

Kako popeljati jogijskega začetnika, ki se zanima predvsem za vadbo asan, v osebno transformacijo, ki se zgodi s prakso joge kot celote? Kot učitelji joge lahko vplivamo na svoje vadeče, da v njih zraste želja po osebni in duhovni rasti. A v prvi vrsti je naša naloga, da pri vadečih razvijamo bolj kakovostno življenjsko izkušnjo v bolj zdravem, močnem in funkcionalnem telesu ter jih skozi jogijske prakse povabimo v stanje notranjega ravnovesja in umirjenosti.

A mnogokrat se iz želje po fizičnih dobrobitih joge porodi interes »spoznati več«. Sama namreč verjamem v načelo »bolj kot delam stvari, ob katerih se dobro počutim, bolj iščem nove načine, kako bi se počutil še bolje«.

Joga je več kot “telovadba”

Vsekakor je reduktivno označiti jogo kot enega izmed načinov, kako izboljšati svoje zdravje. Pa vendar je to na zahodnem, izrazito nezdravem, od narave odmaknjenem svetu smiseln in nujno potreben začetek. Razlogi, zakaj se ljudje odločajo za vadbo joge, so običajno težave in bolečine v predelu hrbtenice, sprostitev, izboljšanje splošnega zdravja in blaženje stresa. Naša osnovna naloga je, da te potrebe zadovoljimo, obenem pa usmerimo vadeče globje v jogo.

Joga je celovit sistem življenjskega stila in odnosa do življenja, katerega končni cilj je ta, da zaužijemo življenje v duhovni svobodi. Joga skozi vse svoje nauke, tehnike in priporočila išče ravnovesje telesa in uma ter življenje v sožitju z naravo in z drugimi bitji.

Prakse joge in njeni nauki sežejo v vse plasti življenja. V enem stavku bi lahko rekli, da praktikant joge postane boljši človek in soustvarja boljši svet.

Iz osebne izkušnje lahko rečem, da ima joga moč popolnoma transformirati življenje tistega, ki je na to pripravljen. Nagrade so velike:

 • izboljša se vsesplošno zdravje na telesnem, čustvenem in duševnem nivoju;
 • učimo se sprejemati sebe takšne kot smo, obenem pa hoditi po poti samoizboljšanja;
 • kmalu opazimo bolj harmonične odnose, saj z boljšim razumevanjem samih sebe (svojega načina razmišljanja, instinktivnih reakcij in vedenja) pride tudi razumevanje in sprejemanje drugih;
 • razvijamo sočutje do drugih ljudi in do vseh bitij;
 • prek samopreučevanja in dela na sebi lahko prepoznamo in prekinemo svoje negativne vzorce, ter naslednje generacije vzgajamo z več zavedanja;
 • v nas na splošno zraste pozitivno mišljenje, naučimo se hvaležnosti in zmanjšamo raven stresa v življenju.

Še bi lahko naštevala. Prakse joge in njeni nauki sežejo v vse plasti življenja. V enem stavku bi lahko rekli, da praktikant joge postane boljši človek in soustvarja boljši svet.

Misli so kot otrok, ki ga moramo vzgojiti, da lahko potem od njega pričakujemo želeno vedenje

In ravno to počnemo s praksami joge. Vzgajamo um, ki kot opica iz veje na vejo skače iz ene misli na drugo. Tukaj ni povezanosti. Tukaj ni življenja. Um je v sodobnem svetu naš največji sovražnik, lahko pa postane naš največji zaveznik. Pri tem nam lahko pomagajo jogijske prakse.

Sodobna znanost je potrdila mnogotere dobrobiti prakse joge na zdravje človeka. Pravijo, da ima zdrav človek mnoge želje, bolan pa eno samo. Zakaj torej ne bi začeli tukaj in se skozi prakso asan »učili joge«.

Te zanima joga?

Nudim več možnosti. Odločiš se lahko za individualno prakso joge na domu ali se priključiš spletnemu programu. V obeh primerih nudim celostno prakso joge.

Več o individualni praksi joge>>

Več o spletnem programu >>

Več nasvetov najdeš na mojem Instagram profilu >>

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop