Joga

Joga na delovnem mestu – investicija v vaše zaposlene

V resnici sploh ni več vprašanje, ali joga na delovnem mestu koristi zaposlenim in podjetju. Vprašanje je le … kdaj začnemo? Sodobni tempo dela in življenja to preprosto zahteva. Zdravi in zadovoljni zaposleni so steber uspešnega podjetja, a oboje je pod stalno preizkušnjo.

Zaradi sedeče narave dela pešajo in “se kvarijo” naša telesa, ki za svoje normalno delovanje potrebujejo ravno nasprotno – GIBANJE. Kronični stres v napetem in tekmovalnem okolju, brez česar v sodobnih organizacijah skorajda ne gre, pa terja še vrsto posledic pri zdravju zaposlenega; pogostejše zbolevanje, zmanjšana učinkovitost pri opravljanju nalog in nenazadnje nezadovoljstvo zaposlenega.

Joga na delovnem mestu pomaga zaposlenim omiliti posledice sedečega dela, izboljša njihovo učinkovitost pri delu ter poveča njihovo zmožnost obvladovanja stresa in splošno zadovoljstvo pri delu.

 

Joga na delovnem mestu – rešilna bilka za zaposlene in organizacijo

Redna vadba joge predstavlja učinkovito protiutež sodobnega načina življenja in dela, saj vključuje najbolj popoln nabor raznolikih položajev in gibov telesa ter obenem pomirja živčni sistem in blaži stres.

Luksemburška deklaracija promocijo zdravja na delovnem mestu opredeljuje kot »skupna prizadevanja delodajalcev, zaposlenih in družbe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja ljudi pri delu.« (ENWHP, 2007).

Analiza razmer v Sloveniji pokaže, da Slovenija žal predstavlja primer slabe prakse upravljanja z zdravjem in stresom na delovnem mestu v primerjavi z ostalimi državami EU (Vir: http://www.produktivnost.si/wp-content/uploads/2016/09/Priro%C4%8Dnik-promocije-zdravja-pri-delu-november-2014.pdf).

Promocija zdravja na delovnem mestu zajema skupna prizadevanja delodajalcev, delavcev in družbe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja na delovnem mestu ter vključuje:

 • izboljšanje organizacije dela
 • izboljšanje delovnega okolja
 • skrb za zdravje zaposlenih z usmerjenimi preventivnimi zdravstvenimi pregledi ter kontrolo običajnih dejavnikov splošnih civilizacijskih bolezni
 • spodbujanje delavcev k sodelovanju pri zdravih aktivnostih
 • spodbujanje osebnostnega razvoja

Slovenija v EU dosega sam vrh glede občutenja stresa, dojemanja, da delamo pod visokimi pritiski, in po kazalcih bolniške odsotnosti.

Poglejmo si, kaj pravi statistika (Vir):

 • Glede dojemanja stresa na delovnem mestu so slovenski zaposleni med državami EU v samem vrhu (45,6 % zaposlenih v Sloveniji pravi, da je zaradi dela ogroženo njihovo zdravje).
 • Na področju bolniške odsotnosti je Slovenija pri vrhu v EU.
 • Slovenska produktivnost dela je znatno pod povprečjem razširjene EU (za cca 20%).
 • Po kazalcih intenzivnosti dela smo pri vrhu EU.

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu navaja, da vsak vložen EUR v promocijo zdravja na delovnem mestu povrne 2,4 do 4,8 EUR. In sicer zaradi zmanjšanja stroškov bolniške odsotnosti, fluktuacije, višje produktivnosti in drugih razlogov.

Raziskave so pokazale, da joga pomaga pri zaznavi stresa ter pri obvladovanju stresa na delovnem mestu, obenem pa pomaga pri zmanjševanju bolečin v hrbtu. Joga izboljša kakovost spanca, izboljša splošno počutje ter poveča samozavest in pozitivno naravnanost.

Joga na delovnem mestu v vašem podjetju

Če razmišljate o uvedbi jogijske prakse v vašem podjetju, me lahko kontaktirate na 070 595 950 ali tanja@zdravainfit.si, da se pogovorimo o možnostih sodelovanja. Lahko pa si preberete več o ponudbi tukaj >>

This image has an empty alt attribute; its file name is naslovnica-e1512895334622.jpg

Tanja Baća, svetovalka za prehrano in učiteljica joge

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop