Vadbe Zdrava in fit

Kako vadba vpliva na našo notranjo moč

Ko jaz osebno govorim o vadbi, le redko govorim “samo” o postavi. V resnici niti ne maram toliko te besede, ker na skrb za svoje telo meče nepravo luč. Beseda postava nas takoj spomni na neke ideale, ki se skozi obdobja zgodovine močno spreminjajo, danes pa so vse prej kot zdravi in sploh težko dosegljivi in izjemno negativno vplivajo na samopodobo žensk. Vadba je ena izmed mnogih aktivnosti skozi katere skrbimo za dobro delovanje svojega telesa – lepa postava pa je zgolj posledica telesa v ravnovesju.

A vadba vpliva tudi na druge aspekte našega obstoja

Vadba ni neposredno povezana samo z vašo fizično močjo, ampak tudi z duševno močjo in stabilnostjo. Pred kratkim sem se certificirala kot ajurvedska svetovalka, pa si poglejmo danes holistični vpliv vadbe na človeka skozi oči ajurvede.

V ajurvedi poznamo 7 dhatujev, to je 7 vrst telesnih tkiv: to so plazma, kri, mišice, maščoba, kosti, kostni mozeg in reproduktivna tekočina. V ajurvedi se imenujejo Sapta Dhatus – Rasa, Rakta, Mamsa, Meda, Asthi, Majja in Sukhra.

Danes nekaj besed o Mamsa dhatu-ju. Nanaša se na mišično tkivo, katerega naloge so, da ščiti vitalne organe, zagotavlja gibanje sklepov in ohranja strukturo telesa.

Ko je mamsa uravnotežena, so mišični tonus, moč in prožnost dobri, kar zagotavlja telesno in duševno ravnovesje – torej zdravje. Toda Mamsa dhatu je več kot le mišica – ne pozabite: smo telo, um in duša, ki skupaj tvorijo celoto človeškega obstoja in vplivajo drug na drugega.

Uravnotežen mamsa dhatu je vir moči, poguma, trdnosti in samozavesti. Je tudi sredstvo, skozi katerega se izražamo. Z drugimi besedami, naše meso (telo) je izrazni nosilec tako jivatmana (tistega dela naše duše, ki se identificira z egom) kot paramatmana (tistega dela naše duše, ki se identificira z Božanskim).

Zdrava in Fit priporoča

Če si želiš vključiti več gibanja v svoj vsakdan, priporočam:

  • 21-dnevni ritual – če ti so ljubše kratke joga prakse in vadbe, ker ti kronično primanjkuje časa za več, zato iščeš nekaj preprostega, kar z lahkoto vključiš v svoj vsakdan;
  • SUPERFIT ŽENSKA – priključi se izzivu/programu superfit, kjer so v ospredju treningi, na voljo pa so tudi joga prakse, vadbe trajajo 30 do 40 minut;
  • Zdrava in Fit online – program, ki se stalno nadgrajuje z novimi vsebinami, velja mesečna do letna naročnina, vključuje pa že več kot 100 vadb in joga praks različnih težavnosti in dolžin ter drugih koristnih vsebin, lično razvrščenih po sklopih.

vadbe

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
    0
    Vaša košarica
    Your cart is emptyReturn to Shop