Joga Osebna in duhovna rast

Tesnoba in nemir: kako si pomagamo

Tesnoba in nemir imata lahko več negativnih posledic, tako fizičnih kot psihičnih, ki močno znižujejo kakovost življenja, a čedalje več ljudi doživlja določeno stopnjo nemira in tesnobe.

tesnoba in nemir

Tesnoba in nemir – simptomi

Fizični simptomi: Anksioznost lahko povzroči telesne simptome, kot so hiter srčni utrip, znojenje, glavoboli, mišična napetost in želodčne težave. Kronični nemir lahko povzroči tudi utrujenost, težave s spanjem in poslabšanje splošnega fizičnega zdravja.

Duševno zdravje: Kronična tesnoba in nemir lahko povzročita težave z duševnim zdravjem, kot so depresija, panične motnje in splošna anksiozna motnja (GAD).

Kognitivno delovanje: anksioznost in nemir lahko negativno vplivata na kognitivno delovanje, vključno s spominom, osredotočenostjo in sposobnostmi odločanja.

Družbeni odnosi: anksioznost in nemir lahko otežita oblikovanje in vzdrževanje zdravih socialnih odnosov, saj lahko ovirata komunikacijo, povečata razdražljivost in vodita k izogibanju socialnim situacijam.

Delovna in šolska uspešnost: Kronična anksioznost in nemir lahko vplivata na sposobnost posameznika, da dobro opravlja delo ali šolo, kar vodi do zmanjšane produktivnosti in uspešnosti.

Pomembno je obravnavati in obvladovati simptome tesnobe in nemira, da preprečimo te negativne posledice in spodbujamo splošno zdravje in dobro počutje.

Tesnoba in nemir – kako si pomagamo

Najboljše, kar lahko sami naredimo proti tesnobi je to, da upočasnimo tempo in v svoje delovanje prinesemo več zavedanja. Joga nudi številne tehnike in kot celota pozitivno vpliva na zmanjšanje tesnobnosti, stresa in nemira.

Joga pomaga zmanjšati tesnobo in nemir na več načinov:

 • Dihalne tehnike: nadzorovanje diha in pozornosti pomagajo umiriti um in zmanjšati tesnobo.
 • Fizični položaji: nekatere skupine položajev v jogi, kot so na primer predkloni in ravnotežni položaji, pomagajo sprostiti telesno napetost in zmanjšati stres.
 • Meditacija: redna praksa meditacije pomaga umiriti um, spodbuja sprostitev in zmanjša tesnobo.
 • Čuječnost: joga pomaga gojiti pozornost in zmanjšati tesnobo, tako da ozavestimo sedanji trenutek in opustimo negativne misli, ki so plod bodisi spominov na preteklost ali skrbi za prihodnosti.

Če se tudi ti spopadaš s težavami, povezanimi s tesnobnostjo, stresom in nemirom, te vabim da se mi pridružiš in se naučiš, kako v svoj vsakdan vključiti prakse za svoje zdravje in dobro počutje.

Povprečna ocena uporabnic je 5/5, Katjuša pravi takole: Razlaga je preprosta in razumljiva, tako kot mora biti. Vaje so mi super, ker vmes Tanja vse lepo razloži in še kakšen dodaten nasvet dobim. S tem programom sem dobila, več kot sem si mislila, da bom. Super je.

Prijavi se tukaj >>

vadbe

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka programov portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook

(1) komentar

 1. janezjansa1990 pravi:

  TOP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop