Hujšanje Zdrava in fit

Nadomestila za meso in najboljši rastlinski viri beljakovin

Prehrana je nekaj zelo osebnega. Gre za odločitev, ki je rezultat vzgoje, osebnega okusa, finančnih zmožnosti, verovanja, moralnih načel, čustvenih stanj in vzorcev, navad ter celo dinamik v medosebnih odnosih. Je kompleksno vedenje, mnogokrat polno notranjih konfliktov. In na koncu bodo nekateri “impulzi” prevladali nad drugimi. Kateri, je stvar prioritet…

Ni skrivnost, da joga stremi k vegetarijanstvu, saj je prvi korak etičnega življenja “po jogijsko” ahimsa, oziroma nenasilje. Ahimsa je prva med jamami – moralnimi omejitvami, ki nas učijo etičnega ravnanja s svojo okolico in z vsem, kar ji pripada. Zato mnogi jogiji ne uživajo mesa. A pomembno je poudariti, da ta odločitev ne izhaja iz prisile, temveč iz ljubezni. Odločitev pride sama od sebe v okviru jogijske prakse. S tem, ko se z asanami in dihalnimi vajami “čistimo”, se spreminja naša zavest in kmalu sami dojamemo, da si v prehrani želimo vse manj mesa, oziroma da ga ne želimo več.

Tudi sama sem še “v procesu” in dan za dnevom opažam, kako v mnogih obrokih meso raje nadomestim s čim drugim; najpogosteje z domačimi jajčki, sirom, oreški ali stročnicami. In srečna sem, ker se to dogaja znotraj mene organsko, brez prisile in občutka odrekanja – v nasprotju s preteklimi poskusi vegetarijanstva.

Če se tudi ti spogleduješ z idejo, da bi uživala manj mesa, oziroma ga popolnoma izločila iz diete, ti izdam, kateri so poleg prijaznejših živalskih zamenjav za meso najboljši rastlinski viri beljakovin.

najboljši rastlinski viri beljakovin

“Prijazne” zamenjave za meso

Kadar govorimo o zamenjavah za meso, ki so prijazne do živih bitij in narave, se ne zadovoljimo že s tem, da prenehamo jesti meso, če namesto tega uživamo jajca ali mlečne izdelke živali, ki svoje življenje preživijo v trpljenju. Je korak naprej, a ni zadovoljujoča rešitev, saj ne želiš z uživanjem hrane prejemati energije trpljenja, ki se iz živali prenese na krožnik.

Če si želiš resnično zaužiti najbolj “čiste” življenjske energije, išči hrano (tudi zelenjavo), ki je pridelana ekološko, naravi prijazno in etično, ter je, če je le možno, sezonska in od lokalnih proizvajalcev.

Izbiraj jajčka iz proste reje ter mleko in mlečne izdelke pašne živine.

Vrhunski rastlinski viri beljakovin

V dobi ogromnih industrij, nenasitnega potrošništva in neskončnih nakupovalnih središč žal nihče ni več na varnem. Tudi tisti ne, ki se odločijo za strogo vegetarijansko dieto. Saj se veliki industrijski mogotci v želji, da proizvedejo vse več hrane po čim nižji ceni, brez oklevanja zatekajo k rešitvam, ki človeka polnijo z najrazličnejšimi strupi.

Zato se tudi pri nakupu sadja in zelenjave, kadar je le možno, obrnimo na lokalnega kmeta z ekološko pridelanimi izdelki. Tako bomo resnično naredili največ za zdravje našega telesa.

Hektar žita da petkrat več beljakovin kot hektar, ki se nameni živinoreji.

Najboljših 10: rastlinski viri beljakovin

1. Leča

Leča je vrsta stročnice in je izjemno bogata z magnezijem, kalijem, železom, folati in drugimi hranilnimi snovmi. 27% delež predstavljajo beljakovine, kar jo uvršča med top rastlinske vire beljakovin.

2. Brokoli

Neverjetnih 20% kalorij brokolija predstavljajo beljakovine. Poleg tega nudi brokoli bogastvo hranilnih snovi in je znan po temu, da varuje organizem pred rakom.

3. Fižol

Fižol je pravo bogastvo antioksidantov, mineralov in nekaterih vitaminov, vsebuje pa tudi rafinozo, ki spodbuja rast in aktivnost koristnih bakterij. Beljakovine v fižolu predstavljajo približno 20% vseh kalorij.

4. Grah

Obilje vlaknin, vitaminov in mineralov, nepogrešljiv del vsake kuhinje, ki popestri enolončnice, omake, rižote in solate. Vsebuje približno 20% beljakovin in le 100 kalorij na 100 gramov živila.

5. Brstični ohrovt

Tudi brstični ohrovt je beljakovinsko izjemno bogata zelenjava. Kar 17% delež kalorij izhaja iz beljakovin. Od mineralov vsebuje največ magnezija, mangana in kalija, od vitaminov pa K, C, A, ter folat in vitamin B6. Vsebuje mnoge flavonoide, ki imajo antioksidativno in protivnetno delovanje.

6. Oreški

Najbolj z beljakovinami bogati oreški so arašidi s 17% deležem beljakovin, mandlji in pistacije s 13% vsebnostjo beljakovin ter indijski oreščki z 11% deležem beljakovin. Bogati so tudi z vlakninami, ki so neizmerno pomembne za dobro delujoč prebavni trakt. Vsebujejo veliko magnezija, mangana in vitamina E.

7. Oves

Oves je eno najbolj zdravih žit na sploh. Bogat je z vlakninami, magnezijem, vitaminom B1 in drugimi esencialnimi hranilnimi snovmi. 15% delež kalorij izhaja iz beljakovin.

8. Krompir

Živilo, ki se mu v strahu pred pridobivanjem kilogramov tako izogibamo, je v resnici kalorijsko skromno živilo. Vsebuje veliko vlaknin, magnezij, kalij in železo ter vitamine B in C. Kar 15% vseh kalorij predstavljajo beljakovine. Največ hranilnih snovi bomo ohranili, če krompir skuhamo z lupino vred.

9. Kvinoja

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, mineralov, vitaminov in antioksidantov uvrščamo kvinojo med superživila. Sicer spada med semena, a jo uporabljamo kot žito – npr. namesto riža. Beljakovine predstavljajo 15% delež.

10. Bučna semena

Bogate z magnezijem, železom in cinkom, so bučna semena fantastičen prigrizek ali dodatek solatam, smutijem, jogurtu ali kosmičem. 14% kalorijske vrednosti predstavljajo beljakovine.

Katera živila med naštetimi se najpogosteje znajdejo na tvojem krožniku? Imaš kak posebno slasten vegi recept, ki bi ga delila z nami?

Bodi lepo, se tipkava zopet kmalu.

Namaste.

This image has an empty alt attribute; its file name is naslovnica-e1512895334622.jpg

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
    0
    Vaša košarica
    Your cart is emptyReturn to Shop