Hujšanje Lepota in nega Zdrava in fit

Prehrana za razstrupljanje telesa

Razstrupljanje ali detoksifikacija telesa je odstranjevanje nakopičenih škodljivih snovi iz telesa. Cilj je učinkovitejše delovanje jeter, ledvic, pljuč in črevesja, ki spodbujajo odstranjevanje nakopičenih strupov iz telesa.

Čeprav je razstrupljanje že samo po sebi glavna naloga telesa, se ob kopičenju večjih količin toksinov v jetrih, ledvicah in črevesju omenjeni organi niso zmožni več čistiti sami. Zato se strupi začnejo zadrževati v telesu, saj jih telo ni zmožno nevtralizirati, preoblikovati in jih odvesti iz organizma.

Tako se strupi čedalje bolj kupičijo, telo pa začne sistem za sistemom pešati in se pospešeno starati. Temu se lahko trajno izognemo v 2 korakih:

  • Poskrbimo za manjši vnos strupov, kjer je to možno (uporabljamo naravno kozmetiko, redno hodimo na sprehode daleč od mestnih središč, sadje in zelenjavo kupujemo bio ter si čimveč kuhamo sami iz osnovnih sestavin, …).
  • Vsaj enkrat ali 2 x letno opravimo razstrupljevalno kuro, ki traja  7 do 10 dni, da dovolimo telesu popolno obnovitev.
prehrana za razstrupljanje

Detox – moderna potegavščina?

Dandanes se veliko govori o razstrupljanju oz. “detoxu”. Obstaja cela vrsta metod in izdelkov, ki naj bi razstrupljali telo. Nekatere so dejansko učinkovite in so lahko v pomoč pri razstrupljanju, druge manj. Vsekakor pa drži, da koristi razstrupljanja telesa segajo daleč v zgodovino.

V ta namen poznamo v Hatha jogi tehnike čiščenja telesa in uma (Shatkarma kriye). Nekatere med njimi so za nas mogoče preveč ekstravagantne, sploh za nekoga, ki se z jogo šele spogleduje ali je začetnik. Tak primer so neti (čiščenje nosnih poti), dhauti (čiščenje prebavnega trakta), basti (čiščenje črevesja).

Več na: https://www.yogaindailylife.org/system/en/hatha-yoga-kriyas

Vendar nam ni treba iti v skrajnosti, da poskrbimo za zdravje. Očistimo se lahko z ustrezno prehrano.

Prehrana za razstrupljanje telesa

Delovanje vseh naših organov je odvisno od hranilnih snovi, ki jih zaužijemo s prehrano in jih naš organizem nujno potrebuje za svoje normalno delovanje.

Jetra so naš glavni filter in ena njegovih poglavitnih nalog je razgradnja strupov, da se potem lahko izločijo iz telesa. Jetra bomo najbolje podprli z obiljem antioksidantov in jim tako omogočili, da še naprej dobro opravljajo svojo funkcijo.

Ledvice lahko opišemo kot čistilni organ, katerega najpomembnejši nalogi sta čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa. Za dobro delovanje poskrbimo z zadostnim vnosom vitaminov in mineralov (predvsem B2, B6 in magnezija), pomembno je tudi to, da zmanjšamo vnos soli in pijemo dovolj čiste vode.

Zdravje črevesja je v največji meri odvisno od njegovega mikrobiotičnega ravnovesja in “čistosti”, za oboje ključnega pomena zadosten vnos topnih in netopnih vlaknin. Pomemben pa je tudi zadosten vnos antioksidantov, vitaminov C, E in D, cinka, aminokislin in omega-3 maščobnih kislin.

V sodobni prehrani je čedalje manj hranilnih snovi, ki jih telo nujno potrebuje za delovanje, vse več pa je v hrani prazne energije.

Z razstrupljanjem telesa pomagamo organom, da si odpočijejo in se regenerirajo, jetrom, ledvicam in črevesju pa omogočimo, da se znebijo strupov in ponovno »zadihajo«. Obenem nahranimo telo s hranilnimi snovmi, ki omogočajo telesu optimalno delovanje – nam pa odlično počutje in zdravje.

Zate sem pripravila 7 dnevni razstrupljevalni program in ker se zavedam, kako pomemben korak je to za tvoje zdravje in počutje, je to moje darilo tebi ob nakupu ZIF jedilnika za ženske. Poleg jedilnikov prejmeš še 2 vadbi joge, da bo v celoti poskrbljeno za tvoje boljše počutje.

7 dnevni prehranski program razstrupljanja z ZIF jedilnikom >>

This image has an empty alt attribute; its file name is naslovnica-e1512895334622.jpg

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
    0
    Vaša košarica
    Your cart is emptyReturn to Shop