Če bi morala izbirati med hedonističnim uživanjem v hrani in zdravim prehranjevanjem, kako bi se odločila? Ta bi bila precej težka, priznam. Rada uživam. V hrani in na sploh v življenju. Veliko dam na to, da se dobro počutim. Zato ni šans, da bi jedla dolgočasno, pusto in brezokusno hrano! Obenem pa hočem, da so obroki zdravi in hitro pripravljeni. Enostavno nimam ne časa ne volje za dolge kuharske seanse – verjetno je pri tebi podobno? 🙂
Dejstvo je, da zdravo prehranjevanje ne vzame veliko časa, zahteva le nekaj predpriprave, ki ti omogoča, da si v hipu pripraviš zdravo, svežo in okusno jed in uživaš v zdravem lifestylu in seveda vseh fantastičnih posledicah le-tega.

Predpriprava
Nezdrave jedi so največkrat pripravljene za takojšnje uživanje, oziroma se zelo hitro pripravijo, ali zgolj pogrejejo pred zaužitjem. To je eden glavnih razlogov, zakaj v sodobnem svetu velikokrat po njih posežemo, kljub naraščajoči ozaveščenosti o zdravem življenjskem stilu. Nezdrava hrana je povsod okrog nas in pripravljena na takojšnje uživanje.
Zdrava prehrana pa temelji na osnovnih živilih, ki zahtevajo nekaj več priprave, da se jih lahko zaužije ali skuha, ko je čas za obrok.
Kako pohitrimo pripravo zdravih jedi?
- vnaprej narežemo in v zaprti posodi shranimo zelenjavo, ki jo uporabimo za solate in omake (najbolje, če to storimo zvečer za naslednji dan ali celo več dni vnaprej pri živilih, kjer je to možno)
- za nekaj dni vnaprej si skuhamo zalogo riža, kvinoje, ajdove kaše (oz. drugih priljubljenih žit)
- skuhamo jajca za solate in priloge
- pripravimo beljakovinske ploščice za malico ali žitne polpete za prilogo, ki jih potem lahko shranimo v hladilnik za več dni
5 receptov za zdravo kosilo
Izvoli mojih najljubših 5 receptov za zdravo kosilo, ki se pripravijo bliskovito hitro ter so obenem zdravi in okusni.
Polnozrnate tortilje z zelenjavo
- 2 majhni ali 1 velika tortilja (pogrejemo v mikrovalovni pečici), nadevana s svežo sesekljano zelenjavo (paradižnik, paprika in čebula), narezanim kuhanim jajcem ter začinjena z 2 žličkama kisle smetane, soljo, poprom in po želji še žlico parmezana
Ajdova kaša z zelenjavnim polpetom
- za sodelico kuhane ajdove kaše, popražene na česnu, bučkah in žlički oljčnega olja
- zelenjavno-čičerikin polpet, pečen v pečici
- solata iz paprike, paradižnika, kumare in feta sira, s kančkom bučnega olja in jabolčnega kisa, začinimo s soljo in poprom
Avokadovi kruhki z žitno-jajčnimi polpeti in caprese solato
- proteinski kruh s semeni ali drug polnovredni kruh z namazom iz pretlačenega avokada
- žitno-jajčni polpeti (ki jih pripravimo vnaprej in lahko shranimo za več dni v hladilniku) – super kombinacija: bučke, ovseni kosmiči, jajce in začimbe – spečemo v pečici na 200 stopinj (cca 15 minut)
- caprese solata (paradižnik, mocarela, bazilika in oljčno olje)
Solata s peresniki
- za skodelico skuhanih ajdovih ali drugih polnozrnatih testenin, za skodelico mlade špinače ali motovilca, češnjev paradižnik, sesekljan avokado in na kockice narezano jajce, začinimo z žlico oljčnega olja, soljo, kajenskim poprom in sokom polovice limone
Solata s tuno
- za skledo izbranega zelenja, paradižnik, kumare, koruza in konzerva lahke tune
- za prilogo si lahko privoščimo še žitno-jajčni polpet, ki nas pridno čaka v hladilniku 🙂
Po enaki filozofiji je sestavljen tudi ZIF jedilnik za ženske >>
Imaš tudi ti kakšen trik ali svoj najljubši recept za okusno, hitro pripravljeno jed? Deli z nami 🙂
Objemček do naslednjič, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit