Hujšanje Lepota in nega

Zadrževanje vode v telesu – vzroki in rešitve

Zadrževanje vode v telesu mnogim ženskam dela preglavice. Značilen je občutek napihnjenosti in otekanje okončin – predvsem nog, gležnjev, rok in prstov na rokah, obraza in trebuha. Pri nekaterih gre za težjo obliko, pri nekaterih za lažjo – nekateri dejavniki so neškodljivi, drugi pa imajo vzrok v resnih zdravstvenih težavah in zahtevajo obisk zdravnika.

Gre za tipično žensko preglavico, ki je značilna za obdobje nosečnosti ali menopavze, pojavi pa se lahko kadarkoli v življenju.

Vzroki za zadrževanje vode v telesu

Razlogov, zakaj se odvečne tekočine zadržujejo v telesu je več. Zadrževanje vode je lahko povezano tudi z nekaterimi bolezenskimi stanji in če obstaja sum na katerega med njimi, se moramo takoj obrniti na osebnega zdravnika.

Zadrževanje vode je značilno pri:

 • srčnem popuščanju
 • okvari ledvic
 • cirozi
 • poškodbah žil na nogah
 • nepravilnem delovanju limfnega sistema
 • dolgotrajnem hudem pomanjkanju vnosa beljakovin

Najpogosteje pa je povezano s sodobnih življenjskim stilom, predvsem s pomanjkanjem gibanja in neustrezno prehrano:

 • Uživamo preveč soli, v glavnem na račun procesiranih živil, kar povzroča zadrževanje tekočin;
 • če uživamo preveč soli, izgubljamo kalij, ki pa ga s prehrano vnesemo premalo;
 • praviloma pijemo premalo, sploh v hladnejših dnevih, posledično organizem “varčuje” in zadržuje vodo in s tem tudi toksine, ki bi se morali izločiti iz telesa;
 • na račun procesirane hrane zaužijemo preveč enostavnih sladkorjev, povišan inzulin je povezan tudi z zadrževanjem soli – in posledično vode;
 • pomanjkanje gibanja, predolgo ležanje, sedeč življenjski slog – vse to slabi delovanje limfe in pride do zatekanja, v telesu se zadržuje odvečna voda in strupi.

Rešitve proti zadrževanju vode v telesu

 1. Zmanjšamo vnos procesirane hrane in pri kuhi uporabimo manj soli.
 2. Povečamo vnos kalija z živili (banane, krompir, sladki krompir, blitva, fižol, buča, rdeča pesa …) ali s pomočjo prehranskih dopolnil.
 3. Poskrbimo za zadostno hidracijo.
 4. Zmanjšamo vnos procesiranih sladkorjev. Glavni viri ogljikovih hidratov naj bodo manj predelana žita ter sadje in zelenjava.
 5. Ne zgolj zaradi zadrževanja vode – za normalno delovanje organizma je nujno redno gibanje. Če nisi ljubitelj telovadnic ali pa ti zanje primanjkuje časa, te vabim v svojo online telovadnico, tako lahko ostajaš aktivna kar iz dnevne sobe. Pa čim več ven na zrak, seveda 🙂
 6. Pomagaš si lahko s prehranskimi dopolnili in nekajkrat letno narediš temeljito kuro, s katero prečistiš organizem ter odplakneš strupe in odvečno vodo iz telesa. Priporoča Pink Fit Drain na osnovi zeliščnih izvlečkov z dodatkom magnezija in kalija. S kodo ZDRAVAINFIT20 imaš 20 % popusta. Klikni tukaj za nakup.
joga vadbe in prehrana 2_2

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano:

Instagram

Facebook

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop