Hujšanje Zdrava in fit

Podzavestni vzorci pri spremembi prehranjevalnih navad

Vstopamo v dobo, kjer se zavedanje o pomenu zdrave prehrane močno dviguje, vendar se mnogi ljudje še vedno borimo s spremembo prehranjevalnih navad. Kljub zavedanju tega, da nam naš način prehranjevanja škoduje, nekako ne moremo narediti spremembe in jo tudi vzdrževati. Za mnoge so podzavestni vzorci tiste nevidne vrvi, ki nas vlečejo nazaj in nas ovirajo na poti do bolj zdravega in izpolnjenega načina življenja. Razumevanje teh vzorcev in njihovo preseganje je ključ do uspešne preobrazbe prehranjevalnih navad.

Kaj so podzavestni vzorci?

Podzavestni vzorci so avtomatični odzivi, ki se oblikujejo skozi čas na podlagi naših izkušenj, prepričanj in okolja. Vse, kar doživljamo in se učimo, pušča sledi v naši podzavesti. Ko gre za prehranjevalne navade, so ti vzorci pogosto povezani s čustvenimi odzivi, družinskimi vzorci, socialnim okoljem in drugimi vplivi.

Vpliv podzavestnih vzorcev na prehranjevalne navade

 1. Čustveno prehranjevanje: Velikokrat se zatekamo k hrani kot načinu soočanja s stresom, žalostjo ali dolgočasjem. Ti čustveni vzorci so pogosto globoko ukoreninjeni v naši podzavesti in vodijo do nezdravih prehranjevalnih navad.
 2. Družinski vplivi: Že v zgodnjem otroštvu se oblikujejo prehranjevalni vzorci na podlagi tega, kar vidimo in doživljamo doma. Če smo odraščali v okolju, kjer je bila hrana povezana s čustvenimi izkušnjami, se ti vzorci lahko ohranjajo vse dokler jih zavestno ne prekinemo.
 3. Socialna dinamika: Družabna srečanja, prazniki in posebne priložnosti pogosto spodbujajo nezdravo prehranjevanje. Podzavestno se lahko programiramo, da hrano povezujemo s srečo in druženjem, kar lahko vodi v pretirano uživanje kalorične hrane.

Kako preseči podzavestne vzorce?

 1. Zavedanje: Prvi korak k spremembi je zavedanje obstoječih podzavestnih vzorcev. Opazovanje, kdaj in zakaj posegate po hrani, vam lahko pomaga razumeti, kateri čustveni ali situacijski dejavniki sprožijo vaše prehranjevalne odločitve.
 2. Raziskovanje izvorov: Raziskovanje izvorov podzavestnih vzorcev vam omogoča, da razumete, od kod izhajajo. Razmislek o svojih otroških izkušnjah, družinskih vzorcih in socialnih vplivih lahko razkrije, zakaj se odločate za določeno hrano.
 3. Postopna sprememba: Namesto drastičnih sprememb se osredotočite na postopne prilagoditve. Spreminjanje prehranjevalnih navad počasi in dosledno omogoča, da se podzavestni vzorci postopoma spreminjajo.
 4. Podpora strokovnjakov: Če se soočate s težavami pri preseganju podzavestnih vzorcev, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam lahko pomaga prepoznati in obravnavati globlje korenine vaših prehranjevalnih izzivov.

Vzorce prepoznavamo in razbijamo tudi v e-tečaju V visoki vibraciji, kjer celostno potujemo na poti do bolj zdravega, mirnega in srečnega vsakdana.

Če potrebuješ mojo pomoč, mi piši na tanja@zdravainfit.si.

Preseganje podzavestnih vzorcev zahteva potrpežljivost, samo-refleksijo in pogosto tudi zunanjo podporo. Ko se zavemo teh vzorcev in jih začnemo raziskovati, odpiramo vrata k bolj zdravemu odnosu s hrano. Zavestno spreminjanje prehranjevalnih navad omogoča trajnostno preobrazbo in dolgoročno izboljšanje kakovosti življenja.

joga vadbe in prehrana 2_2

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook & YouTube

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop