Osebna in duhovna rast

3 nasveti za več sreče v življenju

Sreča je tisto, kar vsi iščemo v življenju. Pa vendar, če te vprašam, kaj je zate sreča in kaj počneš vsak dan, da bi to dosegla, verjetno ne boš imela čisto jasnega odgovora. Skozi življenje hitimo brez da bi se sploh vprašali, kako se počutimo. Pa v resnici ni potrebno veliko za več sreče v življenju. Pomagaj si z naslednjimi nasveti iz knjige Koda izjemnega uma (avtor: Vishen Lakhiani, ustanovitelja Mindvalley-ja).

Občutek sreče vpliva na nas bolj kot se zavedamo. Ko smo srečni, naredimo več in bolje 🙂

3 vrste sreče

Veliko raziskav je uspešno potrdilo povezavo med srečo in učinkovitostjo. Ko smo dobro razpoloženi, naši možgani bolje delujejo, naredimo več in bolje, se lažje učimo, poveča se naša ustvarjalnost in storilnost.

V knjigi Koda izjemnega uma Vishen govori o treh vrstah sreče:

 • Sreča kot posledica posebnih doživetij; sem štejemo na primer zmago v športni tekmi, ljubljenje s partnerjem, sklenitev pomembnega posla, uspešno opravljen izpit itd. – gre za kratkotrajni občutek sreče;
 • Sreča kot posledica osebne rasti; občutek blaženosti ob doseganju višjih stanj zavesti – dolgotrajnejši občutek sreče;
 • Sreča kot posledica smisla življenja; na primer starševstvo, ki kljub temu da oteži življenje, nudi občutek sreče kot posledica notranje izpolnjenosti – sreča kot posledica smisla življenja (smisel ima tak pomen, da smo zanj pripravljeni žrtvovati del svoje sreče).

3 nasveti za več sreče v življenju

V nadaljevanju navajam 3 nasvete za več sreče v življenju s pomočjo praks za širjenje zavesti. Ugotovili smo, da s pomočjo osebne rasti dosežemo dolgotrajnejši občutek sreče. Seveda to ne pomeni, da se nam bodo od tega trenutka naprej magično dogajale samo lepe in pozitivne stvari. Seveda to ni mogoče. Vendar bomo skozi življenje in preizkušnje lažje slalomirali, če v svoj vsakdan uvedemo 3 preproste prakse.

#1 Praksa hvaležnosti

To je ena mojih najljubših vsakodnevnih praks in resnično čutim, da nobena stvar tako hitro ne dvigne moje vibracije, mojega razpoloženja, kot hvaležnost. Ustvarila sem tale planer, s katerim si lahko pomagaš in se zaljubiš v prakso hvaležnosti in afirmacij.

Hvaležnost ima znanstveno potrjene koristi: več energije, večjo pripravljenost odpuščanja, manj depresije in tesnobe, večji občutek povezanosti, boljši spanec in celo manj glavobolov. Verjetno si kaj takega nisi predstavljala, kako ima lahko ena tako preprosta praksa tako velik pozitiven vpliv. Naloži in natisni si tale planerček, res ti ga toplo priporočam.

Zakaj je hvaležnost tako učinkovita? Običajno se ljudje osredotočamo na opravila in izzive, ki nas čakajo, To pa v nas lahko sproži občutke negotovosti in tesnobe. Ko pa premaknemo pozornost na vse, kar smo že dosegli in premostili, se v nas sproži občutek zadovoljstva in obenem motivacije za nadaljnje uspehe – velja za zasebno in za poklicno življenje.

#2 Odpuščanje

V programu 40 years of Zen (temelji na biofeedbacku – torej biološki povratni informaciji) so odkrili, da alfa valovanje (ustvarjalnost, sočutje, zmožnost razmišljanja …) najmočneje zavira jeza in oklepanje starih zamer. Zato je pomembno, da se poglobimo v svojo preteklost in odpustimo vsem, ki so nam storili kakršnokoli – veliko ali še tako majhno krivico.

Kako izvedeš prakso odpuščanja? V zvezek zapiši seznam ljudi, za katere meniš, da so ti storili krivico ali vas kakorkoli prizadeli. Nato za vsako osebo posebej izvedeš nalogo po naslednjih korakih:

 • za minutko ali dve se v mislih sprehodi v čas in prostor, ko se je zgodila krivica;
 • pred seboj si predstavljaj osebo, ki ti je storila krivico, in si dovoli občutiti kakršnokoli čustvo, ki pride na dan;
 • zdaj pa namesto jeze in bolečine občuti sočutje do te osebe ter se osredotoči na to, kaj si se iz izkušnje naučil/a.

#3 Dajanje

Hvaležnost je tista ključna sestavina, ki nas napolni z življenjem. In ko se počutimo polni, se z veseljem razdajamo – to pa nas še bolj napolni 🙂

Kako izvedeš nalogo dajanja?

 • najprej razmisli, kaj vse lahko podariš – sem štejejo ideje, čas, ljubezen, pozitivna energija, pa tudi seveda materialne stvari; npr. včeraj sva šle z Ario na center ponovne uporabe in odnesle 2 polni vreči oblačil, ki bodo nekomu zagotovo prišla prav 🙂 … kar nas vodi do druge točke
 • razmisli, komu lahko podariš – kdo je najbolj potreben tvoje pomoči, sledi svoji intuiciji
 • pojdi v akcijo 🙂

Kot vidimo sreča resnično prihaja od znotraj. Kako bi drugače razložila dejstvo, da imajo nekateri ljudje na videz vse, pa so kljub temu v sebi nesrečni. In obratno: na misel mi predejo prizori otrok iz revnih predelov sveta, ki imajo na obrazu narisan najlepši nasmeh, kar jih svet premore.

AKTIVACIJA OBILJA, ZDRAVJA IN SREČE

Vadi torej te tri prakse in našla boš pot do globoke in dolgotrajne sreče.

Tanja Baća, učiteljica joge in svetovalka za zdravo prehrano, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano:

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop