Joga

Spolnost in joga: položaji v jogi za boljši seks

Joga ima res mnoge koristi na telo, um in dušo. Dotakne se vseh življenjskih področjih in pomaga tudi za boljšo spolnost. In joga ne nudi zgolj telesnih učinkov, ki prispevajo k boljšim intimnim doživetjem. Torej ne gre le za boljšo prožnost in vzdržljivost telesa – ki roko na srce, prav pride. Redna praksa joge pomaga pri drugih dejavnikih, ki so za kvalitetno intimno združevanje ključni.

Spolnost je telesno, čustveno in mentalno doživetje

Globoko intimno povezovanje se ne zgodi (zgolj) prek telesa. Vrhunec je zgolj češnja na tortici, narejene iz mnogih plasti odnosa. Spolnost je dobra in zadovoljujoča za oba partnerja, ko vključuje osnovne elemente – v postelji in izven nje:

 • medsebojno zaupanje
 • iskrena komunikacija
 • občutek varnosti
 • samosprejemanje
 • posluh za želje partnerja
 • povezanost s svojim telesom
 • dajanje in prejemanje
 • dovoliti si uživati
 • čutnost
 • igrivost
 • sproščenost

Spolnost pri ženskah in moških

Za žensko je intimnost praviloma bolj čustveno doživetje, še vedno pa seveda telesno in mentalno. Moški pa praviloma vidi spolnost kot bolj telesni akt in je pri njemu manj poudarjena čustvena komponenta. Moškega torej privlačijo bolj fizični aspekti pri ženski, ženska pa deluje bolj preko čustev. Zato ima ženska v dobrem partnerskem odnosu, kjer je spoštovana, slišana in videna, praviloma večji libido.

Za žensko se predigra začne daleč preden sta s partnerjem v postelji. A to je seveda le eden vidik, ki pa ga lahko nadzorujemo. Torej fantje – če želite, da bi vaša partnerka imela večjo željo/ voljo po spolnosti, bodite bolj pozoren in ljubeč partner 🙂

Spolnost in joga

Joga ne pomaga pri spolnosti zgolj iz vidika prožnosti in vzdržljivosti telesa. Pri moških je bila leta 2010 narejena študija, ki je potrdila učinke, kot so izboljšanje libida, želja, zadovoljstvo ob seksu, uspešnost, samozavest, ujemanje s partnerjem, erekcija, nadzor ejakulacije, orgazem.

Študija je bila opravljena tudi pri ženskah. Izboljšanje se je potrdilo na področju želje, vzburjenja, navlaženosti, orgazma, zadovoljstva in pri zmanjšanju bolečine.

Joga uravnava pozornost in dihanje, zmanjšuje tesnobo in stres ter spodbuja delovanje parasimpatičnega živčevja, ki telesu sporoča, naj se ustavi, sprosti, počiva, prebavi, upočasni srčni utrip in sproži vse druge presnovne procese, ki povzročajo sprostitev. Vse to je povezano z izboljšanjem spolnega odziva.

Iz psihološkega vidika pa je bilo ugotovljeno, da ženske, ki izvajajo jogo, razvijejo boljši stik s svojim telesom, samosprejemanje ter posledično tudi samozavest in sproščenost v spolnosti. Izboljša pa se tudi komunikacija, ki je ključna za zadovoljstvo obeh partnerjev.

Položaji v jogi za boljši seks

Načeloma je vsakršna praksa joge koristna že zaradi čustvenih in mentalnih vidikov spolnosti, obstajajo pa položaji v jogi, ki so posebej priporočljivi, sploh če smo zakrčeni v širšem predelu okrog medenice (torej v spodnjem delu hrbta, v kolkih in zadajšnjih stegenskih mišicah) in za krepitev mišic medeničnega dna.

Baddha Konasana

Položaj odpira predvsem boke in notranjo stran stegen, kar poveča vzdržljivost in prožnost v predelu okrog medenice.

Navodila: Sedimo z vzravnanim hrbtom in združimo stopala. Prepletemo prste in objamemo stopala, z vdihom se podaljšamo navzgor in odpremo prsni koš. S čim bolj ravnim hrbtom spuščamo trup proti tlom. Držimo pol minute do minuto. Lahko dodamo še kroženje trupa.

Mandukasana

Položaj, kjer sproščamo mišice okrog kolkov in jih raztezamo. Tako postopoma ustvarjamo več prožnosti na tem predelu.


Te zanima joga? Pridruži se mi online in vadi v udobju svojega doma.

21 DNEVNI FIT RITUAL 1
joga vadbe in rituali za ženske

Navodila. Začnemo v položaju mize. najprej razširimo kolena, nato pa spustimo stopala na notranji rob, kolena in gleženj sta v pravem kotu. Nato pa spuščamo medenico proti tlom tako da večamo razdaljo med koleni. Opiramo se na podlakti, sčasoma se spustimo nižje in odlagamo trebuh in prsni koš na tla. V tem položaju ostanemo statično ali pa se zibamo naprej-nazaj.

Anjaneyasana

Položaj razteza stegna in krepi mišice medeničnega dna. Poveča se pretok krvi na tem predelu, kar pripomore k celični regeneraciji in zmanjšuje upadanje libida. Izboljša pa se tudi ravnotežje 🙂

Navodila: Iz položaja mize stopimo z desno nogo dolg korak naprej naprej toliko, da bo koleno nad gležnjem. Zravnamo trup in aktiviramo mišice zadnjice ter sramnico povlečemo rahlo navzgor (da zaščitimo ledveni del hrbta, ker smo v zaklonu). Z rokami se opremo na kolena in spuščamo medenico naprej in navzdol. Ves čas ohranjamo aktivacijo mišic zadnjice in umirjeno dihamo. Od tukaj lahko potujemo še v odklon (torej smo v odklonu in zaklonu – pozor na aktivacijo zadnjice in jedra!).

Anjaneyasana in Ardha Hanumanasana

Konice prstov odložimo na tla ali na jogijske kvadre. Z vdihom potujemo v Anjaneyasano, z izdihom stegujemo sprednjo nogo in potujemo z medenico nazaj v položaj polovične špage.

Ustrasana

Položaj odpira boke in hrbtenico ter poživlja celotno telo.

Navodila: Stojimo na kolenih, tako da od ramen, preko kolkov in do kolen tvorimo ravno črto. Aktiviramo mišice zadnjice (s tem usmerimo trtico navzdol in podaljšamo razdaljo med ledvenimi vretenci), z rokami se opremo nad zadnjico in počasi upogibamo hrbet in odpiramo prsni koš, medenica pa ostaja na mestu – torej nad koleni. Če je naš zaklon dovolj globok, se lahko primemo za pete, v nasprotnem primeru naj roke ostanejo v opori nad zadnjico. Nazaj se vračamo po obratnem vrstnem redu, torej preko opore rok.

Setu Bandhasana

Položaj mosta krepi mišice medeničnega dna in jedra. V tem položaju se aktivira spodnja ključavnica (Mula Bandha) – če je položaj pravilno izveden.

Navodila: Ležemo na hrbet s pokrčenimi koleni, gležnji so pod koleni, kolena v širini kolkov, stopala usmerjena naprej. Najprej s tal dvignemo trtico ter s tem aktiviramo mišice medeničnega dna in Mula Bandho. Nato vretence za vretencem od trtice navzgor dvigujemo hrbet s tal. Zadržimo tam ali prepletemo prste pod hrbtom, približamo lopatice in potisnemo boke višje, pri tem pa odpiramo prsni koš. Zadržimo položaj minutko ali dve. Nato pa se po obratnem vrstnem redu spustimo na tla.

Poglej si posnetek položajev na moje Instagram profilu >>

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop