Osebna in duhovna rast Zdrava in fit

Alkohol je strup za telo, um in duha

Alkohol je družbeno sprejeta in razširjena oblika sprostitve, druženja in občasne osvežitve. Kljub temu, pa so raziskave vse bolj jasne – alkohol je strup, ki negativno vpliva na telo, um in duha, tudi v majhnih količinah. Tudi sama sem odraščala v okolju, kjer je uživanje alkohola povsem normalizirano in vsi vemo, da smo ljudje – dokler se zavestno ne odločimo in naredimo spremembo – produkt svojega okolja.

Mlada leta sem prežurala, kasneje pa bila družbeni pivec. Šele nedavno pa sem ugotovila, kako izrazito negativno tudi v majhnih količinah alkohol vpliva name. Bolj kot sem napredovala na svoji poti razvoja, bolj sem čutila negativne posledice. Bolj kot se je višala moja vibracija, bolj je name vplivala nizka vibracija alkohola. Fizično sem čutila posledice približno 7 dni, mentalno 10, duševno pa več kot mesec dni. Tudi od kozarca vina ali dveh pri večerji.

No, pustimo zdaj mojo subjektivno izpoved 🙂 V tem članku se bomo osredotočili na škodljive učinke alkohola, ki so potrjeni s strani raziskav.

Škodljivost alkohola za fizično zdravje

Številne študije so potrdile, da alkohol negativno vpliva na fizično zdravje. Nekatere od ugotovitev vključujejo:

 • Povečano tveganje za raka: Raziskave so povezale uživanje alkohola s povečanim tveganjem za razvoj različnih vrst raka, vključno z rakom dojk, jeter, želodca, in ustne votline.
 • Poškodbe jeter: Alkohol je eden glavnih vzrokov za maščobno jetra, hepatitis in cirozo, kar lahko vodi do kroničnih težav z jetri.
 • Srčne težave: Čeprav se trdi, da majhne količine alkohola koristijo srcu, so študije pokazale, da se ti učinki prepletajo s povečanim tveganjem za srčne težave, kot je atrijska fibrilacija.
 • Motnje na prebavnem sistemu: Alkohol lahko povzroči različne prebavne težave, vključno s krvavitvami iz želodca, gastritisom in pankreatitisom.

Škodljivost za duševno zdravje:

Poleg fizičnih posledic ima alkohol tudi resne učinke na duševno zdravje. Raziskave so razkrile naslednje škodljive učinke:

 • Povečano tveganje za depresijo in anksioznost: Alkohol lahko poveča tveganje za depresijo in anksioznost, saj vpliva na kemikalije v možganih.
 • Zmanjšana kognitivna funkcija: Dolgoročno uživanje alkohola je povezano s poslabšanjem kognitivnih funkcij, kar vključuje težave s spominom in miselnimi sposobnostmi.
 • Tveganje za zasvojenost: Raziskave kažejo, da alkohol lahko sproži zasvojenost, kar ima negativne posledice za psihično dobrobit.

Škodljivost za duhovno blagostanje:

Alkohol ima lahko tudi negativne posledice na duhovno blagostanje:

 • Omejitev duševne jasnosti: Alkohol zamegli um in nam preprečuje duhovno raziskovanje in rast.
 • Omejitev zavedanja: Ljudje, ki uživajo alkohol, se oddaljujejo od svojega notranjega jaza in težje najdejo notranji mir.
 • Omejitev zmožnosti za samoizpolnitev: Alkohol zavira osebno rast in razvoj, saj posameznik pogosto išče srečo zunaj sebe, namesto v notranjem duhovnem svetu. Uživanje alkohola je pogosto posledica notranjega nezadovoljstva in ne-soočanja s svojimi čustvenimi stiskami in življenjskimi izzivi – kar pa vodi v še več le-teh.

Kljub trditvam mnogih zdravnikov in drugih strokovnjakov, da majhne količine alkohola koristijo zdravju, je treba poudariti, da so ti koristni učinki neprimerljivi s precej večjimi negativnimi posledicami, ki jih prinesejo tudi majhne količine alkohola. Posamezniki bi morali natančno pretehtati, kako alkohol vpliva na njihovo telo, um in duha ter se zavedati tveganj, povezanih z njegovo uporabo. Z izogibanjem alkoholu ali z zmerno uporabo se lahko ohranja boljše fizično in duševno zdravje ter podpira duhovno rast.

Če te zanima celostna osebna in duhovna rast, se mi pridruži v skupinskem coaching programu Življenje v visoki vibraciji >>

joga vadbe in prehrana 2_2

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop