Osebna in duhovna rast Zdrava in fit

Obvladovanje stresa – kako premagati stres

Dolgoročni stres, ali kronični stres, je danes postal tako vsakdanji in običajen, da ga skorajda ne jemljemo več resno. Starejše generacije nas rade hecajo, da smo danes itak vsi pod stresom. Ampak dejansko smo – večina ljudi je pod stresom, velik delež celo pod hudim stresom. Obvladovanje stresa je pomemben ukrep za dolgoročno zdravje in dobro počutje. Kako torej premagati stres?

Zakaj smo ljudje danes pod stresom?

 • za večino so na prvem mestu finančne težave; živimo v negotovih časih, plače ostajajo enake, stroški vsak dan večji, standard življenja pada, medtem ko smo čedalje bolj obremenjeni
 • takoj zatem so problematični odnosi; s partnerjem, v družini, v službi …
 • težave z zdravjem
 • stres zaradi pogojev dela ali negotovosti
 • najrazličnejši travmatični dogodki, ki nas zaznamujejo; zlorabe, bolezni bližnjih, smrt bližnjih

Vse to povzroča fiziološke spremembe v našem telesu in vpliva na naše duševno zdravje. Težava pa je v tem, da se velikokrat niti ne zavedamo, kako močno smo pod stresom. Dokler nas telo ne ustavi. Pojavi se izgorelost.

Posledice dolgoročnega stresa so anksioznost, težave s koncentracijo, zmedenost, nenehna utrujenost, občutek nemoči, pogoste bolezni in okužbe, zmanjšanje želje po spolnosti, motnje v prehrani, pogosti glavoboli, prebavne motnje, spremembe razpoloženja, težave s spanjem …

Obvladovanje stresa – kako si pomagamo?

Ob kroničnem stresu smo pogosto v stanju “boj ali beg” tudi če nismo v neposredni nevarnosti. To pomeni, da se aktivira simpatično živčevje in sprostijo se hormoni kortizol in adrenalin, sprosti se glukoza (da bi imeli energijo za delovanje), ki se seveda ne porabi, nato pa se uskladišči nazaj v maščobne zaloge, običajno okrog trebuha.

Pomagamo si s tem, da telesu ponudimo protiutež: aktivacijo parasimpatičnega živčevja, to pa dosežemo z dejavnostmi, ki nas umirjajo: sprehod v naravi, joga, meditacija, raztezanje, dihalne vaje, kot so Samavritti pranayama in Nadi Shodana.

Če je telo nenehno “aktivirano”, bodo prej ali slej posledice. Zato začnimo že danes delati v tej smeri, da si povrnemo ravnovesje.

Vstopi v spletno učilnico z več kot 150 vadbami, joga praksami, meditacijami in še več, članstvo za 1, 3, 6 ali 12 mesec >>

joga vadbe in prehrana 2_2

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook & YouTube

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop