Vadbe Zdrava in fit

Raznolikost gibanja za celostno zdravje in dobro počutje

Gibanje je ključnega pomena za ohranjanje celostnega zdravja in dobrega počutja, pri čem je pomemben tudi dejavnik raznolikosti. Vsaka vrsta gibanja prinaša svoje edinstvene koristi, in združitev različnih pristopov poskrbi za optimalno stanje telesa. Ta članek raziskuje, zakaj je raznolikost gibanja ključna za naše celostno zdravje in dobro počutje.

Raznolikost gibanja

Človeško telo potrebuje raznolikost gibanja

Človeško telo potrebuje različne vrste gibanja za optimalno stanje telesa. Te vrste gibanja vključujejo:

 1. Kardiovaskularna vadba: Ta vrsta vadbe, ki vključuje dejavnosti, kot so tek, kolesarjenje, plavanje in ples, pomaga izboljšati srčno-žilno kondicijo, povečati vzdržljivost ter kuriti kalorije. Redna kardiovaskularna vadba pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen in debelost.
 2. Vadba za moč: Vadba z utežmi, telovadno opremo in vajami za krepitev mišic je ključna za ohranjanje mišične mase, izboljšanje presnove in preprečevanje izgube kostne gostote. Vadba za moč pomaga tudi pri oblikovanju telesa, izboljšanju ravnotežja in preprečevanju poškodb.
 3. Gibljivost in raztezanje: Vadba, kot je joga ali pilates, povečuje gibljivost sklepov, izboljšuje držo ter zmanjšuje napetost in togost mišic. Raztezanje pomaga preprečevati poškodbe in nam omogoča bolj lahkotno gibanje.
 4. Funkcionalna vadba: Funkcionalna vadba vključuje gibanje, ki je povezano z vsakodnevnimi aktivnostmi, kot so dvigovanje težkih predmetov, plezanje stopnic, skakanje in podobno. Ta vrsta vadbe izboljšuje telesno funkcionalnost in sposobnost za opravljanje dnevnih nalog.
 5. Meditativna vadba: Meditativne prakse, kot je joga, tai chi in qigong, združujejo telesno gibanje s poudarkom na umskem in čustvenem zdravju. Te vaje pomagajo pri sproščanju stresa, izboljšujejo koncentracijo in dvigujejo duševno zavedanje.
 6. Vadba za ravnotežje in koordinacijo: Te vaje, ki vključujejo ravnotežne deske, hojo po ravnotežni vrvi in vaje za koordinacijo, pomagajo izboljšati ravnotežje ter zmanjšati tveganje za padce in poškodbe.

Optimalno stanje telesa zahteva ravnotežje med različnimi vrstami gibanja. S kombiniranjem teh vadbenih pristopov lahko izboljšate svojo telesno kondicijo, zdravje in dobro počutje na več ravneh.

Kako vse to gibanje vključiti v vsakdan?

Ključ za vsako dolgoročno spremembo je uvedba rutin, ki so za naš življenjski slog izvedljive. Za večino med nami, ki hodimo v službo in imamo družine, niso izvedljivi dolgi treningi več ur tedensko. Dobra novica je to, da to ni potrebno za dosego in ohranjanje dobrega stanja telesa. V svojih spletnih programih za vadbo od doma vključujem 3 treninge tedensko, ki vključujejo vse iz zgoraj naštetega seznama, poleg tega predlagam vsak eno joga prakso tedensko, ki jih najdeš na moje YouTube kanalu.

Če ti zmanjka časa, pa lahko opraviš kar joga-vadbo 🙂

Kakšne treninge vključiti v svojo tedensko rutino?

Vsak trening lahko vključuje več elementov – kardio, vadbo z bremeni za moč, vadbo z lastno težo, vaje za koordinacijo in ravnotežje, raztezanje … Sama sestavljam treninge tako, da vključujejo krajše začetno ogrevanje, da se navlažijo sklepi, in končno raztezanje z ohlajanjem.

Osrednji del pa je kombinacija kardia in uporabe bremen, kombiniranih vaj z lastno težo za koordinacijo in ravnotežje.

Kombinirane vaje

Kombinirane vaje združujejo različne vidike gibanja, kot so kardio vadba, vaje za moč in gibljivost. Raziskava v reviji “Medicine & Science in Sports & Exercise” je pokazala, da kombinirane vaje izboljšajo splošno telesno kondicijo, zmanjšajo tveganje za srčno-žilne bolezni ter pripomorejo k uravnavanju telesne teže.

Te vaje prav tako spodbujajo rast mišične mase, kar je pomembno za ohranjanje metabolizma in telesne moči. Poleg tega izboljšajo vzdržljivost, kar pomeni, da se boste počutili manj utrujene in bolj energične. Poleg lastne teže lahko vključite uporabo pripomočkov in tako povečate intenzivnost vadbe.

Joga za raztezanje

Joga ne vpliva le na telesno zdravje, ampak tudi na umsko in čustveno dobro počutje. Raziskava, objavljena v “The Journal of Alternative and Complementary Medicine,” je potrdila učinke redne prakse joge na zmanjšanje stresa, tesnobe in depresije.

Joga povečuje gibljivost, krepi mišice, izboljšuje držo in uravnava dihanje. Poleg tega pomaga pri vzpostavljanju notranjega miru in povečuje zavedanje telesa. Ta celostni pristop k gibanju je dragocen za ohranjanje duševnega in čustvenega zdravja.

Pridruži se mi v 30 dni Zdrava in Fit – vsak mesec nov izziv v imenu zdravja in dobrega počutja.

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

joga vadbe in prehrana 2_2

Hvaležna bom za delitev prispevka. Namaste, Tanja

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Poveži se z mano: Instagram & Facebook & YouTube

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop