Zdrava in fit

11 obredov za zdravje in vitalnost

Ti zaupam “skrivnosti”, ki poskrbijo za večno najstniško počutje, mladostni videz ter neomajno voljo do življenja? Želim si jih deliti s tabo, ker verjamem, da je teh 11 obredov za boljše zdravje in vitalnost obenem tudi formula za dolgoživost in kvalitetno življenje …ali vsaj veeeliiik del formule. Prijetno branje želim.

11 obredov za boljše zdravje in pomlajen videz

DOBER SPANEC

Nočni počitek ob ustrezni uri ima precej večji vpliv na fiziološke funkcije v telesu, kot se marsikdo zaveda. Naj razložim: melatonin je hormon, ki bi mu lahko rekli uravnalo uravnal. Izjemnih 99% se ga sprosti med 21. in 24. uro, a le če spimo. Melatonin je eden glavnih antioksidantov v telesu, iz njega pa se tvori tudi rastni hormon, ki poskrbi, da se ponoči dobro regeneriramo.

Namig: pred spanjem poskrbi za dvig serotonina, saj se iz slednjega tvori melatonin. Zato poskrbi, da boš vsak dan preživela nekaj časa v naravi in razgibala telo – vsaj toliko, da se malo zadihaš. Za večerjo pa si privošči kvalitetne beljakovine, saj se serotonin tvori iz aminokisline triptofana, in maščobe, predvsem omega-3, ki jih povezujejo z dvigom serotonina in dopamina.

Drugi pomemben dejavnik je vstajanje ob zgodnji uri. Idealno je med 5. in 6. uro zjutraj. Tako pa boš imela, poleg drugih fizioloških koristi, tudi dovolj časa, da zjutraj poskrbiš za svoje zdravje in opraviš vse predlagane dnevne obrede.

Vztrajaj vsaj 30 dni, nakar več ne boš znala živeti drugače 🙂

VODA

Dan začni z 2 kozarcema mlačne vode, ki ji lahko dodaš sveže stisnjen limonin sok ter ščepec kurkume in ingverja.

Bodi pozorna na to, da skozi ves dan piješ dovolj vode. Ostale dovoljene pijače so zeliščni čaji in občasni naravni sokovi iz sadja in zelenjave, zmešani z vodo ali kokosovo vodo.

Ne pijemo gaziranih pijač, sirupov (tudi če so domači, pazimo na količine, saj gre kljub temu za precejšnje količine dodanega sladkorja), nektarjev in ostalih sladkanih pijač.

KAVA

Dnevno sta dovoljeni 1 do 2 skodelici kave. Če jih običajno spijemo več, postopoma zamenjamo “odmor za kavo” za odmor s čajem ali drugo bolj zdravo pijačo. Ali pa gremo raje na 5-minutni sprehod, ki precej bolj zbistri glavo in nas poživi.

Odvadimo se na uporabo sladkorja v kavi (zelo hitro se bodo brbončice privadile, obljubim). Prehod bo lažji, če grenkobo omilimo s kančkom mleka – preverjeno deluje!

ŽVRKLJANJE OLJA

Žvrkljanje olja je starodavno ajurvedsko zdravilo, ki očisti usta bakterij ter ščiti pred boleznimi ustne votline, kot je zobna gniloba. Vendar grejo koristi žvrkljanja olja onkraj zdravja ustne votline in zob. Bakterije iz ustne votline potujejo naprej po telesu (s požiranjem sline), zato bomo z žvrkljanjem pripomogli imunskemu sistemu v borbi proti škodljivimi vsiljivci.

Nekateri trdijo, da žvrkljanje pomaga tudi pri razstrupljanju, saj naj bi stimuliralo limfni sistem in odplavilo toksine iz vitalnih organov, očistilo kožo in izboljšalo prebavo – seveda govorimo o koristih rednega žvrkljanja v daljšem časovnem obdobju.

Za žvrkljanje uporabljamo kvalitetna olja, najpogosteje sezamovo (tudi sama uporabljam tega), kokosovo ali oljčno.

Kako pravilno žvrkljati olje:

 • takoj ko se zbudimo, preden spijemo vodo ali ščetkamo zobe
 • odmerimo 1 do 2 žlici olja
 • žvrkljamo 10 do 20 minut – med zobmi, v ustnih kotičkih, po dlesnih…(na začetku bo mogoče neprijetno in bo verjetno žvrkljanje krajše, naj te to ne odvrne od tega, da poskusiš znova)
 • po koncu bo olje penasto belo in polno strupov, zato smo res pozorni, da ga niti malo ne pogoltnemo
 • dobro speremo usta s toplo vodo
 • ščetkamo zobe (dobro je tudi očistiti jezik)

Na začetku lahko ta ajurvedski jutranji obred izvajamo vsak dan ali nekajkrat tedensko, po približno 2 mesecih pa  je tudi enkrat tedensko dovolj za ohranjanje vseh pozitivnih učinkov žvrkljanja.

RAZSTRUPLJANJE KOŽE

Koža je naš največji organ, in posledično se v njej nabira precejšnji del strupov. Globinsko se razstrupljamo s pomočjo prehrane. Mehanično razstrupljanje kože pa je ravno tako pomembno in lahko opravimo večkrat tedensko zjutraj, preden se odpravimo pod tuš.

 • KORAK 1: Suho ščetkanje pred tuširanjem. Vsak del telesa ščetkamo s 30-50 potezami od spodaj navzgor; se pravi: 30x vsako nogo od stopala proti medenici, 2x 30 od zadnjice, čez boke in po trebuhu navzgor proti srcu ter 2x 30 vsako roko od dlani proti ramenom.
 • KORAK 2: Na mokro kožo nanesemo izbran piling. Tukaj najdeš nekaj domačih receptov.
 • KORAK 3: S krožnimi gibi masiramo od spodaj navzgor.
 • KORAK 4: Speremo piling in knajpamo vsaj 5 minut.
 • KORAK 5: Nanesemo naravno negovalno, hranilno olje, ali dobro drenantno kremo, ki bo zdaj prodrla globje v kožo in imela tudi večji učinek).

ZAJTRK

Če želiš imeti produktivno jutro in odlično popotnico za ves dan, za to potrebuješ kvalitetno energijo. Zajtrk naj bo obilen in hranilno bogat, ne (zgolj) energijsko bogat! Privošči svojim celicam vse, kar potrebujejo za optimalno delovanje: dobre proteine, dobre maščobe, dobre ogljikove hidrate, vitamine in minerale ter ne pozabi na vlaknine.

Poskrbi, da si boš za zajtrk vedno vzela čas. Tako bo sladkor v krvi stabilen, ti pa polna energije in vitalnosti ves dan. Tudi želja po nezdravi hrani bo čedalje manjša, če bo prehrana redna in se bo začela z odličnim zajtrkom.

GIBANJE

Kadar govorimo o zdravju, ne glede na področje, ki ga imamo v mislih, v resnici vedno govorimo o nekem ravnovesju. Pri gibanju je to ravnovesje med gibanjem in počitkom. Redna fizična aktivnost, na primer trikrat tedensko po 1 uro, je lahko za nekoga dovolj, medtem ko za drugega ne.

Za osebo, ki opravlja delo, kjer stalno sedi (tekoči trak, pisarniško delo, delo na blagajni..), potrebuje več. To ne pomeni, da potrebuje fizično aktivnost petkrat tedensko po 1 uro. Bolj koristni zdravju so v tem primeru krajši, nekajminutni sprehodi večkrat dnevno, da se prekine kontinuiteta sedenja, požene kri in kisik po žilah vse do zadnje celice v telesu, ter umiri in zbistri um.

V tako zasedenem vsakdanu, ki je značilen za sodobno družbo, je za marsikoga velik izziv dolgoročno utrditi navado rednega gibanja. Zato preden se lotiš neke dejavnosti, dobro premisli, če je to nekaj, kar ti bo zabavno in kar boš lahko počela dolgoročno. Ko izbereš svojo aktivnost pa si jo daj v urnik in se ga drži. Ni drugega načina, kot da vztrajaš, dokler nova dejavnost ne postane del tvoje rutine, tako kot velja za tuš ali umivanje zob 🙂

V svojo rutino vpelji čim več sprehodov v naravi. Poleg tega, da boš z živahno hojo naredila veliko dobrega za svoje zdravje in pokurila kalorije, se boš tudi globoko psihično in fizično razstrupila s pomočjo čistega zraka.

JOGIJSKE POZICIJE

Na tedenski ravni izvajaj jogijske pozicije z zasukom in s predklonom. Zasuk stimulira in krepi trebušne organe, vključno z ledvicami in prebavnimi organi, kar pomaga pri razstrupljanju, poveča raven energije ter izboljša zdravje in vsesplošno počutje. Jogijske pozicije s predklonom pa stimulirajo ledvice, jetra, maternico in jajčnike.

ČUJEČNO DIHANJE

Eden najbolj znamenitih načinov meditacije je skeniranje telesa. Meditacija skeniranje telesa nam pomaga, da znova povežemo um s telesom in nas že od samega začetka umiri, odpravi tesnobo in zmanjša stres. To pomeni, da se pravzaprav povrnemo v naše prvotno, naravno stanje, kjer prenehamo ustvarjati napetost.

Meditacijo skeniranje telesa je zaželeno, da izvajamo vsak dan po nekaj minut. Začnemo z manj in postopoma povečujemo, ko začutimo potrebo. Ustvarimo si rutino, najbolje zjutraj ali zvečer. Uredimo si toplo in tiho okolje, namestimo se udobno, lahko sede ali leže, pomembno je le to, da smo v času meditacije zravnani, in če sedite, da je vzravnana tudi medenica.

Na začetku bodo misli večkrat odtavale k »nujnejšim« opravilom in to je povsem normalno. Ko se to zgodi, se preprosto vrnete nazaj, brez obsojanja. Že dejstvo, da se zavedate tega, da so vaše misli odtavale, je znak, da je čuječnost začela delovati.

ZAVEDNO KREIRANJE

Če nisi zadovoljna s svojim življenjem, ga spremeni. “Saj nisi drevo”, je zapisal pokojni Jim Rohn. Življenje ne more iti “po planu”… če plana sploh nimaš, oziroma če ne deluješ skladno s svojimi željami. Življenje je zgolj zrcalo našega vedenja, naših dejavnosti (ali nedejavnosti), naših misli in naših čustev. NAŠIH. In to je odlična novica, saj smo mi sami edina stvar, na katero lahko v celoti načrtno vplivamo.

Redno razmišljaj o svojih ciljih, zapiši jih, pripravi plan in izvajaj afirmacije – če želiš zavedno kreirati svoje življenje.

Deli prispevek s prijateljicami, zagotovo ti bodo hvaležne ❤

Tanja Baća, tvoja trenerka za zdravo, aktivno in radostno življenje, ustvarjalka vsebin portala Zdrava in fit

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
  0
  Vaša košarica
  Your cart is emptyReturn to Shop